Zaev odbio zahteve opozicije o formiranju tehničke vlade

Zaev odbio zahteve opozicije o formiranju tehničke vlade

Makedonski premijer Zoran Zaev odbacio je danas kao „apsolutno neprihvatljive“ zahteve opozicione stranke VMRO-DPMNE, koja traži da se formira tehnička vlada 100 dana pred izbore i da se izaberu novi državni tužilac i anketna komisija za ispitivanje neregularnosti na referendumu.

„Nema razloga, nema potrebe da se o tim stvarima raspravlja. Zahtevati komisiju koja bi ispitala da li je referendum legalan uprkos tome što Državnu izbornu komisiju predvodi član VMRO-DPMNE, kao i Administrativni sud, čiji članovi nisu zamenjeni, samo po sebi pokazuje šta je u stvari svrha tih zahteva“, rekao je Zaev novinarima u Ohridu.

On je naveo da će narednih dana biti razgovora sa poslanicima parlamenta u „normalnom i odgovornom“ okruženju.

„Verujem da će se do kraja ove ili pocetkom sedeće nedelje doći do neke vrste rezultata. Negde oko 10. oktobra je rok da se javnosti kaže koji ce biti sedeći koraci. Nadam se da ćemo objaviti da je obezbeđena dvotrećinska većina“, istakao je Zaev, prenela je MIA.

Makedonski premijer je rekao da izbori nisu nešto što on priželjkuje.

„Želeo bih da završim svoj mandat, pre svega jer hoću da ekonomija bude stabilna, da reforme budu primenjene, uključujući i procese koji su u toku“, rekao je Zaev.

Advertisements

Fonet