DOK SE ISHOD ŠVEDSKE STRATEGIJE BORBE S EPIDEMIJOM TEK ČEKA, NJIHOVI SUSJEDI PUCAJU OD OPTIMIZMA ‘Mi bismo se mogli vratiti u normalu do Uskrsa!’

Gotovo čitava Europa već je tjednima suočena s brojnim zabranama i ograničenjima, sve kako bi se maksimalno suzbilo širenje zaraze novim koronavirusom.

Iznimka nije ni Danska, no njihova je premijerka optimistična i vjeruje da bi se zemlja mogla donekle vratiti u normalu već za desetak dana, odnosno u vrijeme Uskrsa.

– Danski način suočavanja s ovom krizom funkcionira – rekla je premijerka Mette Frederiksen na redovnoj tiskovnoj konferenciji.

Kada je epidemija izbila, Danska je bila među prvim zemljama koje su uvele striktne zaštitne mjere. Zatvorene su škole i javne institucije te je uvedena stroga kontrola društvenih kontakata. Zemlja je već 14. ožujka zatvorila svoje granice.

Zaraza je pod kontrolom

Do danas, u Danskoj je evidentirano 2.555 potvrđenih slučajeva zaraze, te 77 smrti od bolesti Covid-19. Brojke su velike, naročito što raste i broj onih koji zahtijevaju intenzivnu medicinsku skrb, ali danski liječnici vjeruju da je najgore prošlo.

– Pritisak na zdravstvene institucije upola je manji nego što je bio sredinom ožujka. Epidemija nije ni približno gotova, ali možemo vidjeti da je pod većom kontrolom nego u drugim europskim zemljama. Moje profesionalno mišljenje je da smo na vrijeme reagirali i to nas je poštedjelo – rekla je epidemiologinja Kare Molbak za NPR.

Premijerka Frederiksen pohvalila je Dance zbog solidarnosti i discipline.

Danish Prime Minister Mette Frederiksen cautiously expresses optimism during a press conference on the new coronavirus COVID-19 at her office in Copenhagen, Denmark on March 30, 2020. (Photo by Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

AFP

Danska premijerka Mette Frederiksen

 

– Naši zajednički napori bili su ključni – poručila je.

Ističe kako su Danci izuzetno ozbiljno shvatili mjere koje je država uvela. Radikalno su smanjili posjete liječnicima te su pomno slušali uputstva djelatnika kriznih stožera.

No, kako će točno izgledati “povratak u život”, sada je teško reći. Za početak bi mogle, barem na nekoliko sati dnevno, biti otvorene javne škole, a treba vidjeti i koliku je štetu pretrpjelo dansko gospodarstvo. Starijima se preporučuje da se i dalje pridržavaju svih zaštitnih mjera.

– Tražimo od naših najslabijih da se posebno čuvaju – poručila je premijerka.

Advertisements

Iako premijerkine riječi zvuče ohrabrujuće, Dance je ipak pozvala na oprez rekavši da ovakav lijepi ishod “ne može garantirati”.

– Ako vidimo da se brojke opet drastično penju, ako vidimo da se Danci druže u otvorenim i zatvorenim prostorima i ne paze na razmak, onda ne možemo otvoriti Dansku nego bismo mogli završiti u situaciji gdje su mjere još strože – rekla je danska premijerka, javlja NPR.

Izvor: Jutarnji list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *