Dragičević uputio zahteve institucijama RS, dao rok do sutra za njihovo ispunjenje

Dragičević uputio zahteve institucijama RS, dao rok do sutra za njihovo ispunjenje

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, je objavio svoje zahteve za koje navodi da institucije Republike Srpske treba da ispune u vezi sa ubistvom njegovog sina. On je najavio da će u suprotnom građani u nedelju, za kada je najavljen skup “Pravda za Davida”, ostati na Trgu Krajine.

FENOMEN PRAVDA ZA DAVIDA: Šta je učinio jedan čovek čelične volje

On je naveo da se traže ostavke ministra unutrašnjih psolova RS Dragana Lukača, direktora Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Dragičević je naveo da se njihove ostavke traže zbog, kako je naveo, upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS”.

“Očigledno da Lukač i ostali više ne uživaju podršku svojih saradnika, građana, a po našim saznanjima i dobar deo pripadnika policije nije za njih. U interesu građana insistiraću da svi navedeni daju ostavke, jer su ovo namerno uradili kako bi ukrali vreme i pomogli ubicama”, napisao je Davor Dragičević.

Dragićević je dalje zatražio da se do početka skupa u nedelju uhapse Filip Ćulum, mladić za koga je, kako navodi, pokojni David u poruci prijatelju u noći nestanka napisao da će “biti odgovoran ako mu se nešto desi”, kao i Đorđe Rađen, vlasnik kuće u naselju Lauš, koju je, prema prvobitnoj policijskoj verziji pre smrti David opljačkao.

Davidov otac zatražio je i hapšenje krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanac, kao i inspektora Siniše Kojdića, koji su, kako kaže, navodno izgubili donji veš pokojnog mladića tokom uviđaja nakon što je 24. marta pronađeno njegovo beživotno telo.

Donji veš je mogao da bude jedan od ključnih dokaza na koji način je mladić ubijen, napominje Dragičević.

Davor Dragičević traži i hapšenje inspektora Bojana Karanovića, te mere nadzora nad svim učesnicima konferencije za novinare MUP RS 26. marta, na kojoj je, kako navodi, njegov sin kriminalizovan i označen kao narkoman, što se kasnije pokazalo kao netačno.

„Grupa ’Pravda za Davida’ više od deset meseci pokazivala mir i dostojanstvo“

Davor Dragićević: "Najbolje bi bilo, ubijte me što pre... Idem do kraja"
Foto: Screenshot

On je naveo da je grupa “Pravda za Davida” više od deset meseci pokazivala mir i dostojanstvo.

“Ako treba u toj borbi daću prvi svoj život za Davida Dragičevića Đakca i za ljude koji stoje iza mene i mog sina. Neću dozvoliti da budem ubijen i likvidiran kao moj pokojni sin David Dragičević i jedino što meni preostaje, i ljudima oko mene, jeste da u ovoj borbi idemo do kraja “, naveo je Davor Dragičević.

Dragičević je na Fejsbuk stranici grupe “Pravda za Davida” objavio da institucijama daje rok da ispune zahteve do 30. decembra u 18 časova.

Dodao je da će za sve ostalo što se bude događalo posle tog momenta isključivu odgovornost snositi predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP-a RS i tužilastvo RS.

Već devet meseci nije poznato ko je i kako ubio 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića. On je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

U međuvremenu osnovana je i grupa „Pravda za Davida” i to nakon konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda „zadesno” završio u rečici Crkvena.

Sa druge strane, roditelji tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Policija Republike Srpske je nedavno u Banjaluci uhapsila Davora Dragičevića.

Policija je kasnije privela i Davidovu majku Suzanu Radanović, kao i još nekoliko članova okupljenih oko grupe “Pravda za Davida” i više stranačkih funkcionera.  Davor Dragičević je nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pušten na slobodu. Kako se navodi, tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

Nakon opih hapšenja građani su počeli masovnije da se okupljaju na Trgu Krajine, a dolazilo je i do incidenata.

Ministar policije Dragan Lukač je nedavno izjavio da će protesti na Trgu Krajina biti zabranjeni do daljnjeg.

Grupa Pravda za Davida prijavila je, međutim, policiji održavanje javnog skupa u nedelju u 18 sati.

Izvor: Beta, Insajder