Dritan Abazović 29. juna u poseti Srbiji, Vučić poručuje – imamo i mi zahteve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se tokom Samita inicijative Otvoreni Balkan na Ohridu sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, sa kojim je, kako je objavio, razgovarao o perspektivama regiona. Abazović će 29. juna na poziv premijerke Ane Brnabić posetiti Srbiju, što će biti njegova prva zvanična poseta od kada je stupio na funkciju premijera. Vučić je na Ohridu rekao da će poseta crnogorskog zvaničnika biti prilika da se razgovara o bilateralnim temama – od zahteva za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori do zahteva koje Beograd ima prema Podgorici.

Abazović je rekao da je sama činjenica da je Srbija prva zemlja koju će posetiti kao crnogorski premijer „pozitivna vest“ i da je vreme za dobre odnose dve države.

„Sama činjenica da je Beograd prva regionalna poseta premijera Crne Gore po meni je pozitivna vest. I mislim da to govori da dolazi jedno dobro, bolje, da ne kažem savršeno, da ne ureknemo, vreme saradnje dve države“, rekao je Abazović na konferenciji za noviinare u Ohridu na Samitu „Otvoreni Balkan“.

Premijer Crne Gore je rekao da mu je jako žao što do sada nije bilo tako iz raznih okolnosti, ali, kako je istakao, “evo dobre prilike da menjamo praksu i da budemo svi zajedno i mudriji i bolji i pametniji”.

On je poručio da treba “okrenuti kolo” i da, umesto plasiranja loših vesti, bude sve više i više dobrih vesti.

Vučić: Imamo i mi zahteve

Komentarišući zahtev Crne Gore da Srbija izruči bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, Vučić je u Ohridu rekao da je sprema da sa Abazovićem razgovara o svim otvorenim pitanjima.

“A znate li koliko mi zahteva imamo? Jeste li se ikada pitali ili ste samo želeli da pokažete da je Srbija nefer prema Crnoj Gori. Ja mogu 10 zahteva odmah da izvučem, ali neću, jer želim da gradimo bolje odnose. Od odnosa prema našem ambasadoru, preko organizovanog kriminala, ali neću. Spremni smo da sednemo da rešavamo probleme”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Abazović dobio poziv premijerke Srbije Ane Brnabić da pre kraja juna poseti Beogradi i dodao: “Eto prilike da govorimo o bilateralnim temama”.

Vučić je ranije danas na svom Instagram profilu objavio da se u Ohridu sastao sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem sa kojim je, kako je napisao, razgovarao “o perspektivama našeg regiona, aktuelnim pitanjima, kao i potencijalima inicijative Otvoreni Balkan”.

Crnogorski premijer je na Tviteru napisao da Crna Gora i Srbiji žele da “resetuju svoje odnose”.

Advertisements

„Predsednik Vučić i ja smo se saglasili da su dve države upućene jedna na drugu i da zajednički treba da stvaraju evropsku budućnost, zasnovanu na pomirenju i saradnji“, rekao je Abazović.

Istakao je da mu je drago što će 29. juna zvanično posetiti Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *