Džefri Najs: Šešelju bi se morao oduzeti poslanički mandat

Džefri Najs: Šešelju bi se morao oduzeti poslanički mandat

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zapanjujuće da srpska vlast nije ponudila nikakvo objašnjenje što lideru radikala Vojislavu Šešelju nije oduzet poslanički mandat.

Džefri Najs: Šešelju bi se morao oduzeti poslanički mandat
Screenshot

“Ukoliko ne postoji valjan pravni osnov da se to ne učini, taj mandat bi mu se morao oduzeti”, dodaje sagovornik RSE.

To reflektuje ogromnu moć koju, čini se, Srbija ima jer joj je dozvoljeno da napreduje ka budućnosti bez poštovanja prava, čak i sopstvenih zakona. Šešelja je Haški sud osudio na desetogodišnju kaznu zatvora zbog podsticanja deportacije i počinjenog progona Hrvata u mestu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Član 88, stav 3, Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da poslaniku prestaje mandat “ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci”, podseća RSE.

Činjenica da se Vojislavu Šešelju ne ukida poslanički mandat “pokazuje da srpska vlast veruje da može napredovati prema Evropskoj uniji, a da se ne osvrće mnogo ni na sopstvene zakone, kao što se nije osvrtala ni na ratnu istoriju Srbije koja je devedesetih kršila i međunarodno pravo”, ocenjuje bivši haški tužilac.

Advertisements

“To je i tužan primer kako je veći državni interes da se zaštiti osuđeni za ratne zločine nego žrtve njegovih zločina. Kako se to dogodilo, za mene je misterija. Kao što mi je i misterija u ime kojih to konkretnih političkih i geopolitičkih ciljeva zapadne sile pokazuju toliku toleranciju prema Srbiji koja ne želi da se suoči sa svojom ratnom prošlošću i, u ovom konkretnom slučaju, što protivzakonito postupa dozvoljavajući Šešelju da i dalje bude poslanik“, ukazuje Najs.

Autor: Radio slobodna Evropa, Izvor: 021