Emir Hadžihafizbegović: Živimo bez cilja i smisla. To je mentalni pakao. A glasačka kutija je saučesnik

Emir Hadžihafizbegović: Živimo bez cilja i smisla. To je mentalni pakao. A glasačka kutija je saučesnik

Društva u regionu su lobotomična, živi se bez cilja i smisla, a argument kao sredstvo komunikacije je poginuo, kaže glumac Emir Hadžihafizbegović, ali u svojoj kritici ne štedi ni građane, rekavši da su oni i njihovo (ne)glasanje saučesnici u svemu što im političari rade. Za niški filmski festival navodi da mu treba svežina i aura koju je nekad imao.

Screenshot

Gostujući u emisiji “15 minuta”, jedan od najpoznatijih i najboljih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, poznat i po kritičkim stavovima, “optužio” je političare da su napravili jednu “civilizacijsku inverziju” i da su okupirali medije zbog svog neograničenog ega, a da im kultura i nije potrebna. Kao rezultat takve “okupacije” građani su dobili besmisao, ali dodaje da su i sami građani doprineli tome svojom neaktivnošću i da čak i pojedinac može puno toga da promeni.

Živimo u lobotomičnim društvima. Zatupljena gomila nije zatupljena juče, na tome se sistematski radi dvadesetak godina, pogledajte šta nam se u primaćim sobama godinama uvlači, ti rijaliti šouovi, ti zombiji koji nas zabavljaju. Mi živimo bez cilja i smisla. To je mentalni pakao. A glasačka kutija je saučesnik – objašnjava Hadžihafizbegović.

Slavni glumac navodi da voli da dolazi u Niš i da ovaj grad, uz Sarajevo i Split, ima neobjašnjivu zajedničku auru. Za same Filmske susrete navodi da je potrebno menjati koncept i da je apsurdno da on nastupa na festivalu kao strani glumac. Uporedio je i svoje prvo gostovanje na niškoj Tvrđavi pre 30 godina sa sadašnjim festivalom.

Atmosfera tada i atmosfera danas, to je neuporedivo u smislu te dobre aure nad festivalom, a to se može promeniti u smislu da ponovo niški festival dobije auru koja ga je krasila. Ja da dolazim da se takmičim kao strani glumac, to je apsurdno. Ja verujem u sistem, ja sam legalista, ali jedan čovek, pravi na pravom mestu, može da sve stvari okrene – kaže Hadžihafizbegović.

Više o vezi pozorišta i filma, o niškim Filmskim susretima, poređenju sa Sarajevskim festivalom, o umetnosti, moći pojedinca, o medijima, o “napuderisanim” političarima na Balkanu, o radikalizmima u Bosni, ali i obračunu režima sa Južnim vestima, možete pogledati u emisiji “15 minuta”

“Ulogu Ratka Mladića prihvatio bih oberučke”

Govoreći o svom glumačkom pozivu i izazovima koje nosi, Emir Hadžihafizbegović koji je inače i učestvovao u ratu u BiH, kaže da ne bi imao problem da prihvatio ulogu generala Ratka Mladića.

Prihvatio bih. Samo zavisi ko je reditelj. Prihvatio bih oberučke. Prihvatio bih zato što, dakle, ja se bavim poslom gde ulazim u mentalna stanja likova koji nisu samo dobri momci. Igrao sam ubice, igrao sam kriminalce, igrao sam ljude koji su sa one strane zakona – kaže Emir.

Kako bi ta uloga izgledala u realizaciji, kako objašnjava Hadžihafizbegović, zavisi od scenarija i reditelja.

Za Bosnu i Hercegovinu, uvek politički turbulentnu, kaže da će opstati i dodaje da “ako može da u Srebrenici vlada harmonična atmosfera između Srba i Bošnjaka, može i u Sarajevu i Banja Luci”.

Advertisements

Izvor: Južne vesti