General Ponoš: Za šest godina promenili šest nesposobnih ministara odbrane. Među njima je bio i Vučić

General Ponoš: Za šest godina promenili šest nesposobnih ministara odbrane. Među njima je bio i Vučić

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao nedopustivi diletantizam u svojoj „računici“ o ceni uvođenja obaveznog vojnog roka, linearno se poigravajući sa brojevima, a reč je o ljudima i o državi.

General Ponoš: Za šest godina promenili šest nesposobnih ministara odbrane. Među njima je bio i Vučić
Foto: Promo/CIRSD

Vučić tvrdi da je za jedan dan sam izračunao koliko košta uvođenje vojnog roka, a za tu računicu je prethodno Ministarstvu odbrane dao šest meseci“, rekao je Ponoš nedeljniku „Vreme“.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da Vučić, kao predsednik države, čak ni ne zna ko mu je ministar odbrane, pa su morali da mu organizuju specijalni igrokaz u Gerontološkom centru da bi prekrio gaf kada je prozvao nenadležnog Zorana Đorđevića, a ponizio Vulina jer ni posle godinu dana nije zapazio da ministar odbrane nije više nije Đorđević nego Vulin.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da je problem u vezi sa vojnim rokom nije od juče i da je začet kada je profesionalizacija izvedena prebrzo i kuso, ali umesto da se stvari popravljaju, usledilo je šest godina naprednjačke vlasti tokom kojih je pokazana nedopustiva indolencija prema vojsci.

Za šest godina nisu bili u stanju da postave bar jednog sposobnog ministra odbrane. Promenili su ih šest, među njima je bio i Vučić“, rekao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da bi naprednjački režim, istom metodom kojom je šest godina neuspešno tražio uspešnog ministra odbrane, sada da eksperimentiše sa služenjem vojnog roka, pa dok ne „ubode“.

Mogli bi za početak da probaju da bolje plate ljude koji su sada profesionalci u vojsci. Možda to upali. A možda manje i košta nego vraćanje služenja vojnog roka po računici Đorđevića, pardon Vulina, ili ipak Vučića“, rekao je Ponoš.

Ponoš je upozorio da je problem ogroman i da postoji rizik da vlast pristupi njegovom rešavanju na sebi svojstven, nekompetentan način, pa da standardno dobre stvari učini lošim, a loše još gorim.

Tačno je da postoji ogroman problem u ovako neprofesionalno profesionalizovanoj Vojsci Srbije. Najveći problem, koji bi režim da rešava ponovnim aktiviranjem služenja vojnog roka, jeste alarmantno stanje sa popunom mirnodopskih jedinica profesionalnim vojnicima i masovno napuštanje vojske zbog slabih plata“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da je drugi, ne manje opasan problem, činjenica da, jednostavno rečeno, problem generisanja ratne vojske uopšte nije rešen i ne rešava se.

Nije formirana održiva aktivna rezerva, a o pasivnoj da se i ne govori. Govorim u realnim kategorijama, o obučenoj rezervi za kojom bi se poseglo bar kada se suočavamo sa poplavama, umesto što se angažuju specijalne jedinice i Generalštab“, rekao je Ponoš za nedeljnik „Vreme“.

Ponoš je, povodom najava o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka, u pisanoj izjavi naveo da se režim bavi računicom koliko bi to koštalo, ali da javnost nije čula objašnjenje zašto je to potrebno – zbog popune mirnodopske vojske ili zbog generisanja ratne vojske ili zbog promenjenog bezbednosnog ili tehnološkog  konteksta.

Kako se ovaj režim odnosi prema odbrani vidi se i iz činjenice da Vojska Srbije već godinu i po nema zamenika načelnika Genaralštaba i komandanta Združene operativne komande, nema ni zamenika komandanta Združene operativne komande, nema ni načelnike četiri od sedam glavnih uprava Generalštaba, Vojno-obaveštajna agencija godinama nema direktora, a ni Vojnomedicinska akademija nema načelnika“, naveo je Ponoš.

Ponoš je istakao da je „sve u VD stanju“.

Srbija je u VD stanju jer Vučiću niko ne treba sa punim ingerencijama. On sve može sam, osim da ponese odgovornost. A ko je odgovoran što danas tako rado Srbin ide u vojnike da je od 600 planiranih dobrovoljaca za služenje vojske, u prošlom uputnom roku, primljeno ukupno 140“, upitao je Ponoš. 

Advertisements

Izvor: Danas