ERDOGAN IM UDARIO RAMPU Ništa od ulaska Švedske i Finske u NATO ako ne ispune ove uslove

Švedska i Finska juče su zvanično predale zahtev za članstvo u NATO paktu, ali je početak pregovora o tome Turska odmah blokirala.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je unapred najavio da neće dozvoliti širenje Alijanse, prema navodima izvora iz Ankare, dao je ultimatum Zapadu da će odblokirati taj proces tek kad mu ukinu sankcije uvedene zbog kupovine ruskog protivvazdušnog sistema S-400.

Hoće američke avione

Ambasadori Finske i Švedske juče su zvanično predali zahteve za pridruživanje NATO generalnom sekretaru tog vojnog pakta Jensu Stoltenbergu. Iako je 29 članica zapadnog vojnog bloka to podržalo, Ankara se usprotivila.

– Predstavnici Severnoatlantske alijanse na jučerašnjem sastanku okupili su se da bi otvorili pregovore sa Švedskom i Finskom, ali je Turska zaustavila glasanje o početku pregovora, tvrdeći da Stokholm i Helsinki podržavaju teroriste – preneli su zapadni mediji. Prethodno je američki Blumberg izvestio da je Turska predala čitavu listu zahteva Zapadu da bi pustila Finsku i Švedsku da uđu u NATO.

– Turska je tražila ukidanje sankcija koje su joj uvedene zbog kupovine ruskog S-400. Zahteva nastavak programa proizvodnje američkog F-35 u Turskoj, koji je obustavljen zbog sankcija, kao i isporuku već naručenih letelica F-16 i unapređene opreme za te avione – rekli su izvori iz Ankare za Blumberg.

Osim toga, Turska zahteva da Finska i Švedska priznaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i grupe povezane sa njom kao terorističke organizacije, te da sledbenike imama Fetulaha Gulena takođe proglase teroristima.

– Ankara, osim toga, traži i da Helsinki i Stokholm ukinu trgovinski embargo koji su uveli Turskoj zbog Kurda – istakli su izvori bliski turskom predsedniku. Sam Erdogan juče je pozvao saveznike u NATO da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njenu bezbednost.

– Ako smo saveznici, onda moramo da poštujemo i podržavamo zabrinutost Ankare za njenu bezbednost, za njene granice. Vidimo da nema takvog odnosa prema nama – rekao je turski lider.

On je dodao da Ankara uvek podržava NATO savez i saveznički duh, ali da ne može da pristane na svaki predlog.

– Ne možemo da pristanemo na savez sa zemljama koje podržavaju teroriste koji ugrožavaju bezbednost Turske – istakao je Erdogan. On je ponovio da delegacije Finske i Švedske ne moraju da dolaze u Tursku radi razgovora o članstvu te dve zemlje u NATO. – Već sam rekao da ne treba da se muče. Nema smisla, nema potrebe za tim. Nećemo dva puta napraviti istu grešku – naglasio je Erdogan.

Advertisements

Prema njegovim rečima, Švedska ne može da očekuje od Turske da odobri njeno članstvo u NATO dok joj ne vrati “teroriste”.

– Tražili smo da nam isporuče 33 terorista, nisu to učinili. Ne isporučujete nam teroriste, a onda očekujete da vas podržimo po pitanju članstva u NATO. Alijansa je bezbednosna organizacija, tako da nećemo dopustiti da ta organizacija bude lišena bezbednosti – pojasnio je Erdogan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *