Erdogan izgubio Ankaru, ko je pobedio u Istanbulu?

Istanbul — Šef izborne komisije potvrdio da opozicioni kandidat Republikanske narodne partije vodi na izborima u Istanbulu, javlja AP. Erdogan već izgubio Ankaru.

Pre zvanične izjave šefa izborne komisije u Istanbulu, oba kandidata – i onaj vladajuće Partije pravde i razvoja i turske opozicione partije, proglasila su pobedu u tom gradu.

“Pobedili smo u Istanbulu”, izjavio je kandidat Erdoganove AKP Binali Jildirim, inače nekadašnji turski premijer. S druge strane, kandidat opozicione ĆP Ekrem Imamoglu je novinarima rekao da je “veoma jasno” da je njegova partija pobedila u Istanbulu. “Znam da smo pobedili, to je veoma jasno”, kazao je Imamoglu.

Erdoganova partija saopštila je da očekuje promenu ishoda lokalnih izbora u Ankari u svoju korist putem žalbi, nakon što je opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) prema dosadašnjim podacima osvojila vlast u prestonici Turske.

Rojters navodi da je generalni sekretar AKP Fatih Sahin kazao da će se stranka žaliti na izborne rezultate u svakom od administrativnih delova prestonice i ocenio da će rezultat žalbi biti “značajan napredak”.

Kako je prenela ta agencija, Erdogan je pretrpeo iznenađujuće neuspehe na lokalnim izborima pošto je njegova stranka izgubila Ankaru prvi put od osnivanja partije 2001. godine a na putu je da pretrpi poraz i u najvećem turskom gradu, Istanbulu.

Prema rezultatima, koje prenose turski mediji, Jildirim je u blagom vođstvu sa osvojenih 4.111.219 glasova, u odnosu na Imamoglua, koji je dobio 4.106.776 glasova, navodi Rojters.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani u nedelju birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

I dok je u Istanbulu razlika u glasovima toliko mala da su obe stranke proglasile pobedu, vladajuća partija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je izgubila vlast u glavnom gradu Ankari posle 25 godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na osnovu više od polovine prebrojanih listića, Erdoganova stranka dobila je 46 odsto glasova, javili su lokalni mediji. Glavna, sekularno orijentisana opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) dobila je 30 odsto.

Kako javljaju turski mediji, kandidat CHP-a Mansur Javas je osvojio “čistu pobedu” u Ankari.

Erdogan i njegova stranka pobedili su na svim izborima od kada je stranka došla na vlast 2002. godine.

Dvoje članova manje turske islamske političke partije “Felisiti” ubijeno je na izbornom mestu na istoku Turske rekao je vođa te stranke Temel Karamolaolu.

On je na Tviteru naveo da je do smrtnog ishoda došlo kada su žrtve pokušale da obezbede poštovanje izbornih procedura.

U izveštajima medija navodi se da je jedna osoba pritvorena zbog napada.

Predsednik Turske je posle glasanja pred novinarima izrazio saučešće zbog smrti dve osobe.

U Dijarbakiru je više osoba povređeno tokom sukoba oko kandidata, saopštili su izvori iz bolnice, a prenosi AFP. Desetine ljudi je povređeno u drugim sukobima tokom izbora na jugoistoku zemlje, izveštavaju mediji.

Oko 553.000 pripadnika policije i bezbednosnih snaga bilo je na dužnosti tokom glasanja u celoj zemlji.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja pronašla je saveznike u stranci Nacionalistički pokret i Partiji velikog jedinstva, koji su ujedinjeni u koaliciji Narodna alijansa. Stranka pravde i razvoja takmičila se za gradonačelnička mesta u 27 gradova, nacionalisti u tri, a zajedno, kao koalicija, za mesta u 21 gradu.

Glavna opozicija je koalicija Nacionalna alijansa, koja se sastoji od sekularne Republikanske narodne partije i nacionalističke Dobre partije, prenosi AP.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), druga je najveća opoziciona grupa u parlamentu, i na je čelu Kurdske izborne alijanse, sa kandidatima na jugoistoku Turske. Glavno poprište je bila Ankara, glavni grad, gde ankete ukazuju da bi Mansur Javas, kandidat opozicionog saveza, mogao posle 25 godina sa vlasti da svrgne Erdoganovu partiju.

Erdogan je učestvovao aktivno u kampanji i promovisao kandidate svoje partije, prikazujući ekonomske teškoće kroz koje zemlja prolazi kao napad neprijatelja u zemlji i van nje i označivši izbornu trku kao pitanje nacionalnog opstanka.

On je u subotu govorio na šest skupova u Istanbulu koje je turska televizija prenosila uživo. Ovo su bili prvi izbori otkako je Turska prešla sa parlamentarnog na predsednički sistem prošle godine.

Izvor: B92