Gde su pare iz tajnih fondova grčkog Ministarstva spoljnih poslova? U Makedoniji ili…

Panika u Skoplju

Gde su pare iz tajnih fondova grčkog Ministarstva spoljnih poslova? U Makedoniji ili...
Ilustracija Balkanska, Foto: Screenshot, Pixabay

U makedonskoj javnosti je kao bomba odjeknula vest da je Nova demokratija pozvala vladu u Atini da objavi podatke o tajnim fondovima Ministarstva spoljnih poslova, za koje je Kamenos tvrdio da su zloupotrebljeni od strane ministra Nikosa Kocijasa.

Najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija zatražila je od grčke vlade da objavi sve podatke koje poseduje o raspolaganju tajnim fondovima.

U saopštenju pod nazivom “Cipras, Kamenos i Kocijas da objave svoje skrivene tajne”, Nova demokratija naglašava da je ono što mediji pišu o upravljanju tajnim državnim fondovima, jako važno političko pitanje.

– Gospodin Kamenos, koji je optužio gospodina Kociasa za netransparentnost u raspolaganju tajnim fondovima Ministarstva spoljnih poslova, treba da odmah objavi sve podatke koje ima. Sve podatke koje ima treba javno odmah da iznese i gospodin Kocijas, koji je očigledno slučajno zatražio da se proveri budžet koji ima Kamenos, kao ministar odbrane. Upravljanje državnim parama ne tiče se samo grčke vlade i ne utiče samo na odnose među njenim međusobno zavađenim i oslabljenim liderima, već se tiče svih građana Grčke i utiče na odnose u čitavom grčkom društvu. Vlada i lično Cipras moraju dati jasne odgovore građanima – navedeno je u saopštenju Nove demokratije.

Grčki mediji tvrde da su deo tajnih fondova grčkog Ministarstva spoljnih poslova potrošeni na pregovore sa makedonskim zvaničnicima o imenu Republike Makedonije i pisanju Prespanskog sporazuma.

Prema nekim, još uvek neproverenim informacijama, do kojih je došla Balkanska, među pojedinim političarima u Makedoniji koji su učestvovali u pregovorima sa Grčkom, zavladala je prava panika. Naš izvor nam navodi da su se usijale telefonske linije na relaciji Skoplje-Atina-Brisel, kako bi se napravio plan i manevar kako da se izbegne obelodanjivanje ko je sve i koliko novca dobio za pristanak i sprovođenje aktivnosti da se Makedoniji promeni ime.

Advertisements

Prema tome, možda se upravo odgovor na pitanje “gde su pare” ne krije u Grčkoj, već u Makedoniji.

Gde su pare iz tajnih fondova grčkog Ministarstva spoljnih poslova? U Makedoniji ili…

Balkanska, Agencije