Umetnici traže smenu upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića

Umetnici traže smenu upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića

Oko 30 umetnika i saradnika drame Narodnog pozorišta objavilo je danas proglas u kojem se traži smena upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Željka Hubača.

Umetnici traže smenu upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića
Screenshot

Tokom pres konferencije, koja je počela čitanjem proglasa, objavljeno je i da je u međuvremenu novi direktor drame Jug Radivojević podneo ostavku, što su prisutni umetnici u beogradskom Medija centru pozdravili aplauzom.

Među potpisinicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi i svi oni se slažu da je Hubač na mestu direktora drame ostvario izvanredne rezultate.

U proglasu stoji da su navedeni razlozi za Hubačevu smenu poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla “cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim I međunarodnim festivalima u protekle tri godine”

Navode i da se oglašavaju u znak protesta zbog “bahatosti uprave Narodnog pozorišta na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, a da je vrhunac te bahatosti smena Željka Hubača”.

Jedna od potpisinica Tatjana Mandić Rigonat rekla je novinarima da je važno da direktor drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl i dodala da je Hubač u tome uspeo.

“Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti”, rekla je Mandić Rigonat.

Žalba da Hubač menja repertoarsku vizuru je, ocenjuje, neprofesionalna, neozbiljna i duboko lažna.

Navodeći da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, Mandić Rigonat ističe da oni ne smeju biti “marionete”.

Ona je odbacila optužbe upravnika pozorišta da iza njih stoji neka politička organizacija:

“Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje, da iza nas stoje političke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj način”, rekla je Mandić Rigonat i navela da je Savić sada doveo u krizu Narodno pozorište, jer, kako kaže, drama okriva dve trećine repertoara.

Ministarstvo kulture ne sme da ćuti, rekla je Mandić Rigonat.

Advertisements

O Hubaču su govorili i Bane Vidaković, Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Nada Šargin…

Izvor: Novosti