Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće u oktobru Beograd

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće u oktobru Beograd

Generalni sekretar NATO narednog meseca u poseti Srbiji Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće u oktobru Beograd i tom prilikom učestvovaće na Beogradskom bezbednosnom forumu, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih krugova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće u oktobru Beograd
Foto: REUTERS/Michele Tantussi

 Piše: M. Stojanović

Naši sagovornici ističu da još nije potvrđeno da li će se Stoltenberg tom prilikom susresti i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. “Agenda posete se još utvrđuje”, ukazuju diplomate.

Beogradski bezbednosni forum biće održan od 17. do 19. oktobra 2018, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ovoga puta pod nazivom “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost”. Prethodne godine na tom skupu učestvovala je Rouz Gotemeler, zamenica generalnog sekretara NATO.

Vučić i Stoltenberg sastali su se, podsetimo, novembra 2017. u sedištu NATO u Briselu. Tom prilikom generalni sekretar Alijanse je poručio da “nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO”.

„Pozdravljamo činjenicu da se možemo sastajati na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom, a, istovremeno, i NATO saveznike“, objasnio je Stoltenberg, dok je Vučić naveo da Srbija ostaje vojno neutralna i da se zahvalio Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na Kosovu, pre svega jedinicama KFOR.

Jula ove godine predsednik Srbije uputio je telegram saučešća porodici Stoltenberg, povodom smrti Torvalda Stoltenberga, oca generalnog sekretara NATO i bivšeg ambasadora Norveške u SFRJ, koji je bio i počasni građanin Beograda.

Javno izvinjenje

Advertisements

Generalni sekretar NATO uputio je javno izvinjenje zbog civilnih žrtava NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. On je, podsetimo, kazao da “iskreno žali zbog svega što se dogodilo”.

Izvor: Danas