Genijalnost predsednika Vučića: Pravićemo niže stambene zgrade da bi povećali natalitet

Genijalnost predsednika Vučića: Pravićemo niže stambene zgrade da bi povećali natalitet
Stručnjaci nisu čuli da niža spratnost stambenih objekata utiče na rađanje većeg broja dece, kako tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Stručnjaci nisu čuli za Vučićev recept za natalitet

Genijalnost predsednika Vučića: Pravićemo niže stambene zgrade da bi povećali natalitet
Screenshot

Po istraživanju koje smo radili, manje dece se rađa u višespratnicama. Zato ćemo u centralnoj Srbiji graditi zgrade sa četiri sprata, a u Beogradu i Novom Sadu sa pet i šest spratova – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući izgradnju stambenih objekata sa manjim brojem spratova, kako bi se poboljšao natalitet.

Piše: K. Živanović – V. Andrić

U pokušaju da dođemo do tog istraživanja kako bismo se detaljnije upoznali sa prezentovanim podacima, pozvali smo relevantne institute i fakultete, međutim, sem smeha sagovornika, nismo uspeli da saznamo ko je došao do zaključka o rađanju većeg broja dece u zgradama sa manjim brojem spratova.

Tokom konferencije za medije koja je povodom izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnog sektora održana u ponedeljak, predsednik je prozvao Nebojšu Šurlana, direktora Građevinske direkcije Srbije, da potvrdi njegove navode rečima „jel tako, Šurlane“, međutim, ni on nije znao o kakvom istraživanju je reč te su nas uputili na kabinet premijerke Ane Brnabić. U njenom kabinetu takođe ništa nisu znali o ovome, a iz kabineta Aleksandra Vučića nismo dobili odgovor ko je radio to istraživanje.

U Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta i Centru za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka rečeno nam je da se nisu bavili ovakvim istraživanjem. Isti odgovor smo dobili i u Republičkom zavodu za statistiku.

– Takve analize se mogu uraditi na osnovu podataka iz popisa stanovništva, u kojem se nalaze podaci o broju stambenih jedinica, spratnosti, broju ljudi i dece koji u njima žive. Ne znamo da li se time neko bavio – kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Odgovor smo potražili i na Odseku za demografiju Geografskog fakulteta, ali ga do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili. Doskorašnji dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu Branko Božić, takođe, nije upoznat sa nalazima takve sudije, niti je Građevinski fakultet uključen u planiranje izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović grohotom se nasmejao na pitanje da li je FPN radio istraživanje koje pokazuje da se u nižim zgradama rađa više dece. „Da li vi mislite da sam ja poludeo“, upitao je Božović, koji prethodno nije bio upoznat sa detaljima koje je predstavio predsednik Vučić.

– Populistički trend u Srbiji deluje kao cunami, koji se ne zaustavlja. Iznose se „podaci“ i „činjenice“ bez ikakvih utemeljenja – istakao je Božović za Danas. Na pitanje da li je u svetu neko radio slično istraživanje, profesor je rekao da pojedini naučnici jesu malo „specifični“, ali da bi ovakvo istraživanje ulazilo u domen naučne fantastike. On ne isključuje mogućnost da je Vučić zaista došao do nekih podataka koje mi ne znamo, „pošto je on sveprisutan i kompetentan za sve“.

Deca u višespratnicama manje izlaze napolje

Za istraživanje koje pokazuje da spratnost zgrade utiče na broj dece u porodici nije čula ni Ksenija Petovar, profesorka urbane sociologije. „Postoji istraživanje psihologa Slobodana Lazića od pre 40 godina o tome da deca u zgradama sa deset i više spratova navodno imaju slabije uslove života, manje izlaze napolje i manje su na slobodnim površinama jer bez pratnje nisu mogla da izađu napolje“, kaže naša sagovornica.

Genijalnost predsednika Vučića: Pravićemo niže stambene zgrade da bi povećali natalitet

Izvor: Danas