Vučić: Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja. Predsednik Austrije mi je rekao da je Kosovo uslov za EU

Vučić: Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja. Predsednik Austrije mi je rekao da je Kosovo uslov za EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen preneo da Evropska unija ima probleme unutar svoje teritorije i da ne može da “uvozi” nove, pa je uslov za ulazak Srbije u Uniju da reši problem Kosova i Metohije.

Vučić je posle sastanka sa Van der Belenom rekao novinarima da taj uslov za Srbiju nije nikakva novost.

“Da Beograd i Priština reše svoje probleme, to je jedan od uslova da Srbija postane članica EU. Hoćemo li mi u tome uspeti uprkos volji koju pokazujemo za kompromisnim rešenjem, to ne može niko da garantuje, ali da ćemo pokušati i da ćemo se boriti za kompromisno rešenje rekao sam da to svakako hoćemo”, objasnio je Vučić.

On je dodao da je Srbija uvek spremna da razgovara i ima otvoreni dijalog o ključnim pitanjima, a da je “potrebno da dođe do kompromisnog rešenja, ali ne da Srbi izgube”.

Molio sam Van der Belena da Austrija bude uzdržanija

Vučić je rekao i da je zamolio Van der Belena da Austrija bude uzdržanija u donošenju odluka po pitanju Kosova, posebno kada je reč o članstvu u Interpolu i formiranju vojske, već da sačeka “postojanje mogućnosti za kompromisan dogovor”.

Vučić je rekao da Srbija i Austrija, već 10 godina imaju različite stavove kada je u pitanju nezavisnost Kosova i dodao da u ljudi u Beogradu treba to da razumeju.

“Moramo da razumememo da jedan značajan deo sveta priznao nezavisnost Kosova, mi nismo i u tome se razlikujemo i kada je u pitanju odnos prema Prištini, razume se da smo na različlitim stranama”, rekao je Vučić.

Kosovo u Interpolu stvara najmanje dva problema

Vučić je upozorio i da bi odobravanje Kosovu članstvo u Interpolu bila odluka bez ikavih pozitivnih posledica i koja bi prouzrokovala najmanje dva problema.

Prema njegovim rečima, prva posledica takve odluke bila bi da predstavnici Prištine ne bi želeli više da razgovaraju i samo bi čekali članstvo u OEBS i Ujedinjene nacije.

“Albanci neće želeti komprimisno rešenje, vršiće pritisak na Srbiju, a Srbija neće podleći pritisku i mi ćemo doći u ćorsokak”, rekao je on.

Dodao je i da će posledica takve odluke biti činjenica da će se 5.000 Srba naći na poternicama, što će stvarati tenzije na dnevnom nivou i dodatne sukobe na Balkanu.

Vojska Kosova dovela bi nas u nemoguću poziciju

Vučić je kazao i da je veoma zabrinut zbog najava albanskih političara da će pre kraja godine formirati vojsku Kosova i da će moliti sve u svetu da do toga ne dođe.

“Time bi nas i oni i Amerikanci i svi koji ih podržavaju doveli u nemoguću poziciju koju želimo da izbegnemo po osvaku cenu”, kazao je Vučić.

Dodao je ne postoji ni jedan međunarodni sporazum, “verbalni ni pisani”, koji dozvoljava formiranje oružanih snaga na Kosovu.

SAD bi da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244

Vučić je povodom pisma američke ambasadorke pri UN Niki Hejli o povlačenju UNMIK-a sa Kosova i Metohije da je očigledno da Amerikanci žele da sklone sa te teritorije sve što predstavlja UN, jer je za njih Kosovo nezavisna država.

“Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i medjunarodnog pravnog poretka i da se pokaže da je njihova odluka bila jedina moguća, pravno valjana, i ništa više”, rekao je Vučić.

On je dodao da samo moli da kada donose takve odluke, koje su možda u skladu sa američkim interesima, razmišljaju o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja

Vučić je kazao i da je od Van der Belena naučio mnogo o “toleranciji, trpeljivosti i strpljenju”.

“Želim da kažem da Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja, sa njom imamo partnerske odnose”, rekao je Vučić i dodao da je bitno što ta zemlja podržava uvek Srbiju na evropskom putu.

On je rekao da je Austrija u vrhu najznačajnijih investitora u Srbiji i da zapošljava 20.000 ljudi.

“Neki podaci govore da bi 89 odsto investitora opet investirali u našu zemlju, to znači da smo se pokazali kao dobri i pristojni domaćini, ali sam uveren da još mnogo toga možemo da uradimo”, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, 2017. godine “drastično je uvećana trgovinska razmena” dveju zemalja, a očekuje da će ove godine prvi put ta razmena preći milijardu evra.

“Predsednik Van der Belen mi je rekao oni su srećni i zadovoljni zbog napretka Srbije na polju ekonomskog razvoja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Beč “srpski grad” i da ima mnogo Srba koji žive u Austriji i da oni predstavljaju most između dve zemlje.

Advertisements

Kako je rekao, sa Van der Belenom je razgovarao i o migrantskoj krizi, i da će Srbija pomoći na “solidaran način, ali da će pomagati i u zaštiti Evrope od nekontrolisanog ulaska migranata na teritoriju” Evrope.

Vučić: Austriju doživljavamo kao istinskog prijatelja. Predsednik Austrije mi je rekao da je Kosovo uslov za EU

Izvor: N1