Gruevski na slobodi do daljeg

Bivši lider najuticajnije aktuelne opozicione VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski ostaje do daljeg na slobodi, iako je danas trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Razlog za to je činjenica da Krivičnom veću Okružnog suda u Skoplju dalje stižu žalbe na odluku da se ne odloži odlazak Gruevskog na izdržavanje kazne, a rok od 72 sata da odgovori na žalbe ističe u ponedeljak, što ne znači da odluka ne može biti saopštena do ponedeljka.

Makedonski mediji procenjuju da su veoma male šanse da Gruevskom bude odloženo izdržavanje kazne.

U međuvremenu, bivši makedonski premijer nastoji da ostane na slobodi i preko Vrhovnog suda traži vanrednu reviziju presude, što ne odlaže izvršenje presude.

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi je da ga predsednik Đorđe Ivanov protera, što je zatraženo na jučerašnjem protestu pred Osnovnim sudom.

Inače, juče je parlamentarni odbor za proceduralna i mandatna pitanja imuniteta odlučio da se Gruevskom ukine poslanički imunitet.

Da bi, međutim, bio lišen imuniteta, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Mediji procenjuju da ona neće biti obezbeđena.

Advertisements

Gruevski je osuđen je na dve godine zatvora po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci “mercedesa”, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 evra i zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.

Izvor: Vesti online