Haradinaj: Ako se granice pomere trebaće opet vojničke čizme

Haradinaj: Ako se granice pomere trebaće opet vojničke čizme

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o “pitanju granica Kosova” opasan po stabilnost regiona, prenosi prištinski portal “Telegrafi”.

“Granice Kosova su uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima… Ako se one pomere, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne”, rekao je Ramuš Haradinaj televiziji Klan sa sedištem u Tirani.

Naveo je da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče “izmenu granica” i da taj plan ne smatra ozbiljnim.

“Posle svega što se dogodilo, ne mogu da verujem da je predsednik (Hašim) Tači to smatrao ozbiljnim projektom. Mislim da je to deo njegove političke taktike”, zaključio je Haradinaj.

“Otvorićemo granicu s Albanijom za Novu godinu”

S druge strane, prištinski portal Zeri prenosi da je Haradinaj najavio da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije.

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Zeri podseća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da “u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti” i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negde na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

“Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole”, rekao je Haradina, preneo je portal Zeri.

Advertisements

Izvor: RTS