Haradinaj: Takse ostaju dok Beograd ne prizna Kosovo

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, tvrdi da se u pogledu ukidanja nametnutih za 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije ništa neće promeniti ni nakon današnjeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom.

On je na konferenciji za novinare rekao da on i predsednik parlamenta, Kadri Veselji, sa Kosnetom razgovarali o nastavku dijaloga sa Beogradom, što je, kako je rekao, povezano sa taksama, prenela je prištinska GazetaExpres.

Nastavak dijaloga je, međutim, povezan sa ukidanjem nametnutih uvećanih taksi, jer Beograd ne odstupa od svog stava da bez ukidanje te mere nema ni rešenja za KiM.

Haradinaj je ponovio da je spreman da odluči o ukidanju takse koliko danas, ako bi Beograd priznao kosovsku nezavisnost.

“Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju”, kazao je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi na način kako to, kako je rekao, neki misle.

Veselji: Odluke institucija biće u koordinaciji sa SAD

Odluke kosovskih institucija o važnim procesima biće u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima, rekao je Veselji, nakon sastanka o taksama na srpsku robu.

“Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti”, napisao je još Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali “veoma konstruktivan sastanak” i da su razgovarali o izazovima ove godine.

“Zajedno ćemo raditi na tome da odluke kosovskih institucija za važne procese budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima. Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti”, rekao je Veselji.

Ponuda Prištini: Ukinite takse i skida se UNMIK ispred imena

Evropski komesar Johanes Han je tokom nedavne posete Prištini, Haradinaju dao sasvim konkretnu ponudu u zamenu za ukidanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije, preneo je tv Kljan Kosova.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj mediji navodi da Hanova ponuda uključuje uklanjanje imena UNMIK iz CEFTA sporazuma i ponovno pregovaranje o trgovinskim odnosima između Beograda i Prištine, kako bi se razrešili nesporazumi nastali zbog registracija vozila.

Kljan Kosova javlja i da je šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, kazala je da treba promeniti formu dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je, kako se navodi, odbacila navode da je samo Kosovo pod pritiskom da preduzme akciju.

“Pritisak je na svima”, kazala je ona, ali dodala da je Kosovo ipak delovalo jednostrano kada je odlučilo da nametne takse uvećane za 100 odsto na proizvode iz Srbije, kršeći tako CEFTA sporazum.

Vučić: Izjava Haradinaja loša vest za ceo region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Davosu da je izjava Ramuša Haradinaja loša vest i loš signal ne samo za Srbiju, već i ceo region.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Haradinaja da takse ostaju na snazi do postizanja sveobuhvatnog sporazuma, kazao da na to ne možemo da odgovorimo drugačije osim da nastavimo sa molbama da te takse ukinu.

Do tada, kaže, nemamo o čemu da razgovaramo.

“Kako da razgovaramo o nečemu, dok nam je neko, ko kaže da želi sporazum, uveo takve anticivilizacijske mere. Nažalost, pored nekih dobrih vesti koje smo danas ovde imali, to je loša vest, loš signal, ne samo za Srbiju, već ceo region“, podvukao je Vučić.

Haradinajev stav, kako kaže, govori ne samo o odnosu Prištine, već i drugih faktora u svetu.

“Na kraju, u se i u svoje kljuse. Dovoljno smo snažni da možemo da podižemo sami svoju ekonomiju, bez obzira što će ovo imati loš uticaj na nas. Ne daj Bože da smo mi uveli takve mere, zamislite šta bi bilo svuda u svetu“, rekao je on.

Zahvalio se svima iz sveta koji su makar formalno rekli da treba da se ukinu takse, i što nisu rekli da su krive, uobičajeno do sada, “obe strane”.

Najavio je da će Srbija nastaviti da snabdeva svoj narod na Kosovu i Metohiji, bez obzira na teškoće.

Advertisements

“Nama ostaje samo da se borimo, da radimo, budemo još vredniji i zaradimo za naš narod još više“, naglasio je on.

Izvor: RTV