Hektari šume posečeni u Beogradu! Građani u strahu od zagađenja koje proizvodi Termoelektrana u Obrenovcu

Hektari šume posečeni u Beogradu! Građani u strahu od zagađenja koje proizvodi Termoelektrana u Obrenovcu

Redakciji Balkanska su se obratili stanovnici Bečmena povodom nezapamćene seče drveća koja se dešava u ataru njihovog mesta. Seča u šumi Gibavac, koja je pod zaštitom države, izazvala je veliku uznemirenost i strah građana jer je ta šuma prirodna brana od Termoelektrane u Obrenovcu i zagađenja koja ta termoelektrana prouzrukuje. 

Njihovo saopštenje vam prenosimo u celosti.

Najmanje 7 hektara hrastove šume Gibavac na teritoriji opštine Surčin, koja je pod zaštitom države, ovih dana se seče sistematski od strane JP Srbijašume. U pitanju je neselektivna seča svih stabala od reda, što je izazvalo uznemirenost lokalnog stanovništva u Bečmenu u čijem ataru se šuma nalazi.

Hektari šume posečeni u Beogradu! Građani u strahu od zagađenja koje proizvodi Termoelektrana  u Obrenovcu
Foto: Privatna arhiva

Lokalno stanovništvo je pokušalo da dobije informacije od strane nadležnih službi, ali bezuspešno. Jedino je iz Srbijašuma potvrđeno da će biti posečeno 7 hektara šume, ali se strahuje da će sečom stradati i veće površine. Upućen je i zahtev za informacije od javnog značaja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kome se traži dostavljanje plana seče šume Gibavac. Zašto je bilo neophodno da se šuma tako drastično seče, nikome od građanina nije jasno.

Advertisements
Hektari šume posečeni u Beogradu! Građani u strahu zbog zagađenja koje proizvodi Termoelektrana u Obrenovcu
Foto: Privatna arhiva

Problem seče šume je posebno ostljiv jer je ona služila i kao izletište, ali i kao prirodna barijera između Bečmena i Termoelektrane u Obrenovcu koja je udaljena manje od 15 kilometara. Stanovništvo očekuje hitnu reakciju Ministastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i apelauje da se obustavi ova seča ogromnih razmera, makar dok se situacija ne razjasni.

Građani Bečmena