Hiljade Rumuna izašlo na ulice da brane pravdu

Više hiljada Rumuna izašlo je na ulice u Bukureštu i drugim većim gradovma da “brane pravdu” od reforme pravosuđa koju želi da sprovede levičarska većina.

“Pravda ne korupcija” i “Ukinite ukaze” skandirali su demonstranti u glavnom gradu ispred sedišta vlade, od kojih su mnogi nosili zastave Evropske unije.

Protesti su podstaknuti hitnim ukazom koji je u utorak donela Vlada na čijem čelu je Socijaldemokratska prtija (PSD). Ukazom se menjaju pravila imenovanja raznih kategorija sudija i daju dodatna ovlašćenja novom disciplinarnom sudskom telu.

Brisel, koji pažljivo prati pravosuđe u Rumunije, više puta je upozorio vladu protiv mera koje ugrožavaju pravnu državu i kritikovao nove izmene zakona. Kako je ocenjeno, i sadržaj i procedura usvajanja bez konsultacija sa sudijama i uključenim stranama, u suprotnosti su sa preporukama Evropske komisije.

U petak su stotine sudija protestovale u više većih gradova, a desetak tužilaštava je odlučilo da prekine rad od ponedeljka protiveći se tim merama.

Premijerka Vjorika Dančila pozvala je predstavnike nezadovoljnih sudija i tužilaca na razgovore u ponedeljak dajući uveravanja da njena vlada podržava “korektno sudstvo”.

Tri udruženja sudija i tužilaca naglasili su da ne može da se pregovara o nezavisnom sudstvu i zatražili od vlade da ukine sporne ukaze.

PSD je od povratka na vlast 2016. godine sprovela spornu reviziju sudskog sistema, da bi, kako su naveli, ispravili sudijsku “zloupotrebu”.

Kritičari ovih mera smatraju da je cilj reforme da se od gonjenja zaštiti šef ove partije Liviu Dragnea, koga osuda za izbornu prevaru sprečava da vodi zemlju i protiv koga se vode još dva postupka.

Beta