Pismo Vatikanu povodom incidenta na Novom Brdu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u Papskom nuncijatu u Beogradu, apostolskom nunciju Lucijanu Surianu uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsednika Papskog saveta za kulturu, zbog nedavnog incidenta na Kosovi i Metohiji.

U pismu za kardinala, ministar skreće pažnju Svetom Ocu i Državnom sekretarijatu Svete Stolice na nedavni incident na Kosovu i Metohiji koji su izazvali albanski biskupi, služeći misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Ministar Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake „kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) ‘države Kosovo’ ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani”.

Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva „Santa Maria del Monte Nuovo” za zapadne vernike, čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

Advertisements

„Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa”, navodi se pismu koje prenosi Tanjug.

Ministar je, uz visoko uvažavanje, izrazio nadu da će sadržina pisma, napisanog u dobroj nameri, biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj Kuriji.

 

Izvor: Politika
Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *