Ide li Gruevski u zatvor?

Ide li Gruevski u zatvor?

Komisija za mandatna i imunitetska pitanja Sobranja Makedonije najavila je da će poslanici u sredu raspravljati o oduzimanju mandata Nikoli Gruevskom, koji bi 9. novembra trebalo da se javi na izdržavanje dvogodšnje kazne zatvora

Zahtev za oduzimanje mandata Gruevskog zasnovan je na dopisu Osnovnog suda Skoplje, Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, kojim je Sobranje obavešteno da je osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora. Nekadašnji makedonski premijer i bivši predsednik vodeće opozicione stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski trebalo bi da zatvorsku kaznu od dve godine, zbog nabavke luksuznog blindiranog „mercedesa“, izdržava u zatvoru u Kumanovu, gde treba da se javi 9. novembra.

U slučaju da Komisija podnese zahtev za oduzimanje mandata, rasprava će biti održana na prvoj narednoj sednici Skupštine, a odluka se donosi dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova. Odluka je, po svemu sudeći, neizvesna s obzirom da vladajuća većina nema potrebnih 80 glasova, dok su poslanici opozicije, koji su glasali za pokretanje promena Ustava, najavili da neće glasati za oduzimanje mandata.

Ide li Gruevski u zatvor?

Beta