Istinski ujedinjena Evropa uključuje sve zemlje na zapadnom Balkanu

VAŠINGTON – Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi, prenosi Tanjug.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog „Panevropskog piknika” – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

Advertisements

„Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana”, rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi Glas Amerike.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *