“Beogradski univerzitet nije mogao ni laptop da mi kupi”: Najcitiraniji srpski matematičar sada radi za Univerzitet u Saudijskoj Arabiji

Profesor Stojan Radenović, koji se godinama nalazi među sto najcitiranijih naučnika u svetu u oblasti matematike, što je drugi po važnosti kriterijum, odmah iza Nobelove nagrade i Fildsove medalje, za određivanje plasmana nekog univerziteta na Šangajskoj listi, na kojoj je BU ove godine pao za više od 100 mesta, prešao je na Univerzitet u Saudijskoj Arabiji iz egsistencijalnih razloga.

Danas Profesor Stojan Radenović, matematičar koji je u penziji, kako navode “Večernje novosti“, pripada Univerzitetu kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, koji ga je angažovao, pa njegovi radovi dižu rejting ove ustanove.

Na pitanje zašto je prešao na univerzitet u Saudijskoj Arabiji, rekao je da su posredi egzistencijalni razlozi.

Ja sam u penziji. Primanja su mi vrlo slaba, porodica mi nije situirana, žena i ćerka ne rade. U Saudijskoj Arabiji mi daju nešto novca, a Beogradski univerzitet nije mogao ni laptop da mi kupi”, kaže Radenkovic za “Novosti”.

Ovaj penzionisani profesor Mašinskog fakultet, zadatke rešava u podrumu zgrade u kojoj živi, jer u stanu nema prostora za radnu sobu.

Da je novac jedan od razloga za slabiji plasman na Šangajskoj listi smatra prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Bulat, koji sportskim rečnikom objašnjava problem:

“Klubovi koji imaju mnogo novca dovode najbolje sportiste, pa tako rade i univerziteti sa naučnicima. I naš univerzitet bi mogao uz podršku države da se plasira medu prvih 200. Ali, da bismo napredovali više od toga, potreban je novac koji Srbija nema”, rekao je on.

Univerzitet kralja Sauda, osim prof. Radenovića uspeo je, kako kaže, da dovede dvadesetak uticajnih maučnika iz Poljske, Italije, Kine… i zahvaljujući njima, taj univerzitet se našao medu 200 najboljih na Šangajskoj listi.

“Večerenje novosti” pišu da je visoka citiranost profesora Radenovića bila jedan do razloga što je BU 2016. i 2017. bio među 300 najboljih univerziteta u svetu.

Međutim, profesor Radenović je rekao, kako su prenele “Večerenje novosti” da je “mentalna lenjost naših akademika i univerzitetskih profesora koji vrlo malo objavljuju i meu kojima nema nijedan visokocitiran jedan je od ključnih razloga što je Univerzitet u Beogradu pao za sto mesta na Šangajskoj listi”.

Advertisements

Prošle godine Univerzitet u Beogradu se plasirao među 400, a ove godine je pao za 124 mesta i zadržao se između 400. i 500. pozicije na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu.

Izvor: nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *