Italijanski vicepremijer odgovorio slavnom glumcu: Vodi migrante u Holivud

Ričard Gir pozvao italijansku vladu da prekine da „demonizuje ljude” i umesto toga pomogne migrantima „zaglavljenim” na Mediteranu.

RIM – Zamenik premijera Italije Mateo Salvini poručio je danas američkom glumcu Ričardu Giru da bi migrante mogao svojim privatnim avionom da prebaci u Holivud i smesti ih u svoje vile.

Salvini je to izjavio nakon što je holivudski glumac ranije u toku dana pozvao italijansku vladu da prekine da „demonizuje ljude” i umesto toga pomogne migrantima koji su „zaglavljeni” na Mediteranu na brodu kojim upravlja španska humanitarna grupa.

Gir je juče, u znak podrške, posetio migrante na brodu „Open arms”.

Salvini je Gira nazvao „velikodušnim milionerom” i „zahvalio mu” što je izrazio zabrinutost zbog sudbine migranata na brodu „Open arms”.

„Mogao bi da ih odvede u Holivud svojim privatnim avionom i podržava ih u svojim vilama. Hvala, Ričarde”, naveo je u saopštenju Salvini, preneo je Tanjug.

Gir je prethodno, na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampeduza, uporedio političku situaciju u Italiji sa onom u SAD.

„Mi imamo naše probleme sa izbeglicama koje dolaze iz Hondurasa, Salvadora, Nikaragve, Meksika… Veoma je slično onome kroz šta vi ovde prolazite”, rekao je Gir, optužujući političare i u Italiji i u SAD za demonizaciju migranata, prenosi Rojters.

Na brodu „Open arms” sada se nalazi 160 migranata.

Gir (69) je migrantima doneo kutije pune voća i razgovarao sa nekoliko osoba koje su izbegle iz Libije.

Poznati glumac je pozvao svet da pruži podršku i pomogne ljudima koji se nalaze na brodu, nazivajući ih „braćom i sestrama”.

„Open arms” se nalazi u međunarodnim vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza pošto mu nije dozvoljeno da pristane u luke u Italiji i Malti, prenosi AP.

Gir je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu životne sredine.

Glumac se zatekao u Italiji i kada je video vesti oko „zaglavljenog” broda sa migrantima kontaktirao je špansku humanitarnu grupu „Open arms” i pitao kako može da pomogne”, izjavila je za AP portparolka te organizacije.

Dva dana kasnije, Gir je došao na Lampeduzu.

Advertisements

„Najvažnije za ove ljude je da mogu da dobiju slobodnu luku, da se iskrcaju s broda, da se domognu kopna i započnu novi život”, kazao je Gir

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *