Izetbegović odbio saradnju sa SAD?

Izetbegović odbio saradnju sa SAD?

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sprečio je potpisivanje memoranduma o razumevanju između BiH i SAD o razmeni podataka u vezi s bezbednosnim proverama i terorizmu, navodi sarajevski „Dnevni avaz“ u današnjem štampanom izdanju, prenosi RTRS.

Izetbegović odbio saradnju sa SAD?
Screenshot

Kako se navodi, Izetbegović je na uobičajenom konsultativnom sastanku koji prethodi svakoj sednici Predsedništva BiH, odbio da da saglasnost da se taj memorandum uvrsti kao tačka dnevnog reda jedne od nedavnih sednica.

Svoj stav Izetbegović je navodno pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju, a ne samo memoranduma, ali, kako se navodi, pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati.

Ministarstvo bezbednosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije zvanično obavešteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsedništvu BiH.

Izvor „Avaza“ navodi da je potpisivanjem memoranduma trebalo dodatno da bude unapređena borba protiv terorizma u BiH, a odbijanjem potpisivanja memoranduma sprečena su i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija.

Izvor: Sputnjik