“Jedan od pet miliona” u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

“Jedan od pet miliona” u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

Beograd — Peti protest protiv nasilja pod sloganom “Jedan od pet miliona” počeo je oko 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Jedan od pet miliona" u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu
Screenshot

Građani su se okupli i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Okupljeni u Beogradu nose transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvaju u pištaljke i trube, a prisutni su i dobošari. Dele se razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”.

Kako javlja reporter Prve televizije, protest je počeo minutom ćutanja za preminulog Dragoslava Šekularca.

Glumac i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Branislav Trifunović pozvao je večeras ganeralnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da “nije srpski ćutatati”.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran gradjanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su gradjani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica. On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Okupljeni na protestu “Jedan od pet miliona” ispred zgrade Radio televizije Srbije zatražili su da se sa funkcija povuku generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović.

Sa kamiona je pročitano otvoreno pismo u kome ih pozivaju da se povuku sa funkcija jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

“Laž nije drugo mišljenje”, čulo se sa kamiona uz povike “Nije srpski ćutati” što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević. Ispred RTS upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, a puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima. Kao i prethodne subote u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je velik transparent “Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu”.

Prvi protesti u Beogradu su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije.

Protestnu šetnju “Resetuj Srbiju” organizovalo je u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa. Oni su kazali da su proteste organizovali kako bi se i u Novom Sadu osetila “groznica subotnje večeri”.

Screenshot

Okupili su se na Trgu Republike kod nedavno podignutog spomenika kralju Petru Prvom, a potom su prošetali centralnim gradskim pešačkim ulicama. Nosili su transparent “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, kao i uvredljiv transparent na račun seksualnog opredeljenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Protest “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac” završen je večeras oko 19 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu 12. januar.

Okupljanje je počelo na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd odakle je velik broj građana pošao u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, ali transparenata nije bilo.

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom “Jedan od pet miliona”.

U Nišu se okupilo nekolo stotina ljudi, a na protest je pozvao doktor Saša Živić, profesor Medinskog fakulteta u Nišu.

Kako je rekao, nezadovoljan je opštim stanjem u Srbiji, odlaskom mladih lekara. Najavio je da će podržati građanski protest 11. januara koji organizuje pokret mladih “Za Niš bez straha“.

Izvor: B92