Jednom služba – uvek služba: Vuk i Šešelj napali opoziciju, podržali podelu Kosova (VIDEO)

Jednom služba – uvek služba: Vuk i Šešelj napali opoziciju, podržali podelu Kosova (VIDEO)

Jednom služba – uvek služba. Ovako bi moglo da se protumače izjave bivših kumova Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja, koji su istog dana dali izjave za medije u kojima su kritikovali opoziciju, proteste u Beogradu, u manje-više istom maniru podržali ideju Aleksandra Vučića o “razgraničenju” Kosova i Metohije.

Jednom služba – uvek služba: Vuk i Šešelj napali opoziciju, podržali podelu Kosova (VIDEO)
Foto: Screenshot

Tako je, gostujući na TV Pink, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković poručio da treba što pre doći do obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

– Nema šta da se čeka, zamrznuti konflikt je zamrzavanje agonije i propasti Srbije. Taj problem mora biti rešen – naveo je Drašković gostujući u „Novom jutru“.
On je ukazao da postoji i predlog EU na koji način da bude rešen, da se ispoštuje stav Srbije da ne priznaje nezavisnost Kosova, ali istovremeno da se to reši po modelu dve Nemačke, koje se međusobno nisu priznavale, ali su održavale svestrane odnose i obe su bile u međunarodnim organizacijama.

Srbija je danas jedno malo ostrvo u okeanu EU i NATO Alijanske i Srbija nema krila da preleti do Rusije i da stupi u ekonomski i vojni savez sa Rusijom

– Prvo treba da izbacimo iz upotrebe tu priču da ne možemo sami sa sobom da se razgraničimo. To prija ušima, ali je daleko od stvarnosti. Kosovo je do 1999. godine bila teritorija u sastavu države Srbije – rekao je Drašković.

On je podvukao da nikako ne može da podrži stavove srpske opozicije da ni pod kojim uslovima, nikada, po bilo koju cenu, ne sme da dođe do pravnoobavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

– To je protiv životnih interesa ove države i našeg naroda. Mislim da o mnogim stvarima može veoma brzo da se postigne sporazum – dodao je Drašković.

Prema njegovim rečima, ako sutra kosovski žar bukne u plamen, on veoma lako može zhvatiti i Bosnu i Makedoniju, a postoji samo jedna sila koji će taj plamen gasiti, a to je NATO.

Drašković se zalaže za to da Srbija uđe u NATO i upozorava da većina građana ne zna da je najveća bezbednosana, biološka, razvojna opasnost po Srbiju u ignorisanju geopoloitiče stvranosti.

– Srbija je danas jedno malo ostrvo u okeanu EU i NATO Alijanske i Srbija nema krila da preleti do Rusije i da stupi u ekonomski i vojni savez sa Rusijom – istkao je Drašković, koji smatra da su građani odlučno protiv NATO-a pre svega zbog neznanja, a dobrim delom zbog inata i mržnje.

Kako je dodao, narod treba edukovati.

– Izvesno je da bi većinu svojih bezbednosnih i razvojnih problema Srbija rešila pristupanjem NATO Alijansi – dodao je Drašković koji ističe da u nekim pitanjima, od nacionalnog i državnog interesa država ne sme da sluša većinu, neznanje, inat i strasti nego se odluke moraju donositi racionalno, u skladu sa nacionalnim interesom Srbije.

Screenshot

Šešelj: Zapadne ambasade organizuju proteste u Beogradu i Banjaluci

– Mogući su vanredni parlamentarni izbori, ali ja nisam skroz siguran da će biti zakazani tako brzo jer je pitanje zašto se zakazuju. Vlast u Skupštini ima više nego komotnu većinu, mogu da izvrše samo rekonstrukciju vlade i otarase se nekih ministara kriminalaca, za to im ne trebaju izbori. A ako vlast izborima želi da tera inat prozapadnoj opoziciji ili ako Vučić želi da ima sto odsto poslanika u Skupštini, onda je to druga stvar, praktičnog razloga nema, u intervjuu za „Alo” rekao je Vojislav Šešelj i dodao:

– Mi smo, u principu, uvek spremni za izbore, nemamo mi naročite pripreme za to, samo nekoliko kadrovskih promena da bi se stranka osposobila i podmladila.
Znači, leteće neke glave?

– Neće niko leteti, samo će neki biti premeštani sa nekih funkcija i pomerani na neke druge, malo ćemo podmladiti stranku. Što se mene lično tiče, nema niko mlađi od mene da me zameni.

A kako bi SRS prošao da izbori budu na proleće? Niste se proslavili ni na predsedničkim, ni na beogradskim…

– Nismo, problem je sa režimom, koji trenutno ima toliku moć da je teško bilo šta uraditi. Imaju totalnu kontrolu izbornog procesa, koja se najbolje može sagledati u Kladovu.

Iz Saveza za Srbiju Dragana Đilasa već najavljuju bojkot izbora, iako nisu ni raspisani, kako se vama čini to rešenje?

– Koja je svrha bojkota izbora? Nema je. Đinđić je napravio katastrofalnu grešku 1997. godine, kada je to uradio i jedva se oporavio, zamalo da ga smene. Psihološki je lakše bojkotovati izbore nego doživeti fijasko na njima. Ja se, na primer, da sam znao da će Putin podržati Vučića tri dana pred predsedničke izbore, ne bih kandidovao. Razumem kakav je sad odnos snaga, razumem da Rusija podržava Vučića, i ja ništa ne menjam od svoje politike i svoje ideologije. Ali Vučić od kada sam se ja vratio sa službenog puta pravi jedan zaokret i sve je bliži Rusiji.

Foto: Screenshot, Agencije

Nama je drago što je režim sve bliži Rusiji. Ovaj orden koji je dodelio Putin je orden i srpskom narodu, ne samo Vučiću, ali bi i Vučić morao da odgovori na pravi način i da Vlada donese odluku da se dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima u Nišu, da zauzme stav da je Krim Rusija.

Iz tog, kako ga vi zovete, prozapadanog opozicionog bloka stalno se čuju optužbe na vaš račun da ste lažna opozicija, a da su oni jedina prava?

– Nek oni meni objasne šta je prava opozicija! Oni su opozicija Srbiji i narodu! Mi nikada to nismo bili, ni kada smo bili u najvećim sukobima sa Miloševićem, nismo bili opozicija Srbiji, tu je razlika.

Kako se vama čine protesti koje oni organizuju u Beogradu?

– Njihovo je pravo da drže te proteste i, dok ne izazivaju incidente, ništa im ne zameramo. Malo nam je nelogično ipak da se u prvi plan ne isturaju organizatori i da ti političari ne govore na tim skupovima.

Osim u Beogradu, protesti se dešavaju i u Banjaluci, samo što je tamo povod za njih jedan tragičan događaj. Jednom ste rekli da uočavate vezu između te dve vrste okupljanja…

– Protesti su povezani utoliko što su u njih umešane zapadnjačke ambasade i u Beogradu i u Sarajevu. Njima je cilj da se olabavi režim u Beogradu i da se sruši u Republici Srpskoj, kako bi se sama Republika Srpska ukinula i utopila u BiH. Tome se moramo žestoko suprotstaviti i to je razlog što sam ja podržao Dodika na ovim izborima, nisam to uradio što je lep i pametan i simpatičan, nego što bi njegov pad bio pad Srpske.

Premijerka je 9. januara dobila Orden Republike Srpske, koji ste i vi svojevremeno dobili?

– Ne, ja sam dobio orden višeg ranga. Ona je dobila Orden Republike Srpske na lenti, a ja sam dobio Orden Republike Srpske na zlatnom lancu, to je najviše odlikovanje.

Zločinci OVK polako su počeli da odlaze na saslušanje u Hag? Da li vi očekujete da će Specijalni sud za ratne zločine stvarno nešto uraditi?

– Mislim da će to biti jedna velika smejurija, to nije legalan sud, on ima za cilj političko manipulisanje i uterivanje discipline među Albancima od strane Zapada, ali ne verujem da će tu biti ikakve pravde.

Nadam se da će zločinci Tači i Haradinaj jednog dana odgovarati pred srpskim sudovima jer je Srbija jedina nadležna za celu teritoriju Kosova.

Razdvojiti Srbe i Albance

Šta vi predlažete kao rešenje kosovskog problema?

– Mi radikali imamo svoj predlog, pošto Srbi i Albanci ne mogu zajedno da žive, treba ih razdvojiti. Deset srpskih opština treba da bude direktno priključeno centralnoj Srbiji, a da na ostatku Albanci imaju potpunu vlast, s tim što bi granične prelaze držala centralna vlast u Beogradu i što bi ona upravljala carinama, sve ostalo bismo mogli njima poveriti u sklopu njihovih autonomnih prava.

Izvor: Webtribune, TV Pink, Alo, Srbin.info