Jeremić: Srbijom vlada “šizofreni konglomerat” Brnabić, Šešelj, Miša Vacić

Predsednik Narodne stranke i Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je danas da je u Srbiji na vlasti „šizofren konglomerat“ koji čine ljudi od premijerke Ane Brnabić do Miše Vacića i Vojislava Šešelja.

„Ekstremna populistička desnica je u Srbiji pobedila 2012. godine. Ona je posle toga ogrnula i liberalno ruho, između ostalih ruha koje je ogrnula“, rekao je Jeremić u diskusiji „Šta se očekuje na Balkanu?“, koji je CIRSD organizovao u Aeroklubu, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

U diskusiji koju je vodio Jeremić učestvovali su i narodni poslanik i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i član Ohridske grupe Zoran Čičak.

Jeremić: Srbijom vlada "šizofreni konglomerat" Brnabić, Šešelj, Miša Vacić
Screenshot

Jeremić je sagovornike pitao zašto velike sile, koje nisu u najboljim odnosima, po pitanju Srbije iskazuju visok stepen tolerancije prema aktuelnoj vlasti u Srbiji, upitavši Vukadinovića zašto Rusija podržava predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, a Čička zašto ga Zapad podržava.

Vukadinović i Čičak su se složili da utisak o podršci Rusije i Zapada Vučiću zapravo rezultat režimske propagande u Srbiji i da se takva slika kreira u Beogradu za domaću javnost.

Vukadinović i Čičak su odrečno odgovorili na Jeremićevo pitanje da li će Ujedinjene nacije 2020. godine nacije dobiti Prištinu kao novu članicu, kao i na pitanje da li će Srbija 2029. godine postati članica EU, a Vukadinović je dodao da je moguće da će Srbija pre postati članica NATO nego EU, jer se Severnoatlantska alijansa u regionu pokazala kao „više robustan igrač od EU“.

Pre diskusije o Balkanu održan je panel „Nova velika igra: Susret orla i zmaja“, na kojem je Jeremić o odnosima Kine i Sad razgovarao sa bivšim premijerom Pakisatana Šaukatom Azizom (Shaukat).

Aziz je naveo da je cilj projekta novog puta svile, poznatog i kao „Pojas i put“, bolje povezivanje sveta koje vodi većem pristupu tržištima u svetu, i dodao da Kina nema imperijalističke ambicije, nego želi boljitak za svoju zemlju i njene susede.

„Bio sam osam godina u Vladi Pakisana, kao premijer i ministar finansija, i razgovarao sam sa svim kineskim liderima u to vreme. Nijedan od njih mi nije rekao da moramo da nešto uradimo, nijedan, dok su drugi, koje neću da imenujem, govorili da oni kod kuće imaju Kongres i da je nas neće podržati ako ne uradimo ono što zahtevaju, a onda su nas blokirali u Svetskoj banci“, rekao je Aziz.

Aziz je istakao da je Pakistan počeo da razvija svoj nuklearni program kao odgovor na takav projekat u Indiji, kako bi postigao ravnotežu.

„Rekli smo da ćemo razviijati nuklearni program, makar jeli i travu. Nijedna zemlja ne sme dozvoliti da je bilo ko šutira“, rekao je Aziz.

Tokom panela je predstavljen i novi broj časopisa „Horajzons“ (Horizons), u izdanju CIRSD-a u kojem su autori, između ostalih, profesor Džefri Saks, bivši premijer

Diskusijama održanim u Aeroklubu prisustvovali su ambasadori, predstavnici političkih stranaka i diplomatskog kora, profesori univerziteta i ličnosti poznate u javnosti.

CIRSD osnovan krajem 2013. godine, nakon Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, a u savetodavnom odboru Centra su stručnjaci svetskog nivoa.

Centar je organizovao diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim centrima.

Advertisements

Partneri CIRSD-a su, između ostalih, i francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Međunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija i kineski Državni centar za istraživanje razvoja.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *