JOŠ JEDNA ZEMLJA SE SPREMA ZA RAT PROTIV RUSIJE? Civili uče da pucaju, među njima i žene!

Veliki broj građana Finske, prema anketama sprovedenim posle ruskog napada na Ukrajinu, podržava ulazak te zemlje u NATO posle dugogodišnje politike neometanja moćnog suseda sa kojim deli dugu istočnu granicu. I ne samo to, izgleda da se finski građani dovoljno plaše Rusije da se neki od njih aktivno pripremaju za rat, prenosi Jutarnji.hr.

Los Anđeles tajms izveštava o vojnim vežbama koje su finski rezervisti organizovali za finske civile. Reservilaisliitto, finsko udruženje rezervista, nedavno je uputilo poziv civilima, tačnije Fincima, da se prijave za ratni slučaj.

U gradu Haminlina u unutrašnjosti zemlje odmah je popunjeno 400 ponuđenih mesta, a na listu čekanja upisalo se čak 500 žena, piše LA Tajms.

Zainteresovani Finci će vežbati pucanje iz vatrenog oružja i naučiti o sajber bezbednosti i ponašanju u prvim danima mogućeg rata.

– Ne bih to nazvala strahom – rekla je Sonja Airikki, 39-godišnji rezervni narednik koji vodi stazu.

– Stvar je u tome da budemo spremni – objasnila je ona.

Finska ima komplikovanu istoriju sa Rusijom. Mnogi Finci su na svog istočnog suseda uvek gledali sa nepoverenjem. Ipak, broj zainteresovanih za civilnu odbranu iznenadio je organizatore. Finska vlada trenutno raspravlja u parlamentu o članstvu u NATO-u – takav politički i bezbednosni šok u severnoj Evropi izazvala je ruska agresija na Ukrajinu.

Finska je godinama to smatrala svojom glavnom strategijom za odbranu od potencijalnih neprijateljskih tvrdnji tako što je insistirala da ne ljuti Rusiju.

Na 100. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, 2017. godine, samo 19 odsto Finaca u anketama je imalo pozitivno mišljenje o ulasku u NATO. Istraživanja javnog mnjenja sada pokazuju podršku od 68 odsto.

Advertisements

Dok skandinavski mediji sve češće šuškaju da je odluka već doneta među vladajućom strankom, ne samo u Finskoj već i u susednoj Švedskoj, finski mediji prenose poruke i upozorenja finskih službi nacionalne bezbednosti o potencijalnim ruskim opstrukcijama NATO-u.

Pominje se mogućnost povećanja ruske špijunske aktivnosti u zemlji. Uočava se potreba pripreme za mogućnost sajber napada u slučaju članstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *