Kad četnici brane partizane: SRS protiv Spomenika svim žrtvama 1944. i 1945. godine

Kad četnici brane partizane: SRS protiv Spomenika svim žrtvama 1944. i 1945. godine

Srpska radikalna stranka (SRS) uputila je danas predlog da se dnevni red sednice Skupštine Grada Novog Sada, koja je zakazana za petak, dopuni raspravom o stavljanju van snage Odluke o postavljanju spomenika svim nevinim žrtvama u periodu od 1944. do 1945. godine.

Kad četnici brane partizane: SRS protiv Spomenika svim žrtvama 1944. i 1945. godine

“SRS izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nepromišljene i skandalozne odluke vlasti u Novom Sadu da se, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, podigne spomenik, navodno, nevinim žrtvama, koje su pogubljene u Novom Sadu nakon oslobođenja grada 1944. i 1945. godine. Tom odlukom se na krajnje perfidan način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i osuđenih krvnika i dželata, u vreme okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata, prave žrtve”, navodi se u saopštenju.

Radikali su naveli da je skandalozna odluka da se pod nevine žrtve podvuku i saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske i da to predstavlja ruganje antifašističkoj i slobodarskoj tradiciji Novog Sada i izrugivanje hiljadama Srba, Jevreja i Roma koji su likvidirani u zloglasnoj novosadskoj Raciji 1942. godine.

“Sramna odluka o podizanju spomenika ‘nevinim’ saradnicima okupatora i osuđenim ratnim zločincima predstavlja skandal bez presedana i apsolutno je u suprotnosti sa Zakonom o ratnim memorijalima, koji je pre tri meseca stupio na snagu. U pitanju je opasna podvala i podmukla provokacija, poput spomen obeležja zloglasnom Aćif Efendiji u Novom Pazaru i spomenika Jovanu Damjaniću u Adi”, dodala je SRS.

SRS je pozvala i sve odbornike Skupštine Novog Sada da podrže inicijativu jer je to jedini način da se spreči “prekrajanje istorije i sačuva obraz antifašističkoj i slobodarskoj tradiciji grada”.

Izvor: Beta