Kad Kosovo uđe u UN, u Beogradu će taj dan biti kao i svaki drugi. Niko neće ni primetiti da je Kosovo otišlo

Kad Kosovo uđe u UN, u Beogradu će taj dan biti kao i svaki drugi. Niko neće ni primetiti da je Kosovo otišlo

Milan Milenković: Boj odložen zbog slabog interesovanja

Naivnosti srpskoj kraja nema. Dva dana provladini, a to će reći svi veliki mediji, peglaju priču o predstojećim nemirima na Severu Kosova. Od toga, naravno, nema ništa, ali pokazuje koliko je nas lako „gasirati“ i koliko nam lako Vučić prodaje svoje priče.

Kad Kosovo uđe u UN, u Beogradu će taj dan biti kao i svaki drugi. Niko neće ni primetiti da je Kosovo otišlo
Piše: Milan Milenković

Srpskim političarima s Kosova nikakvi nemiri ne idu u korist, jer ne mogu da dobiju ništa više od onoga što iamju, a mogu da izgube sve. Osim toga, nemaju narod iza sebe.

Srbima frka nikako ne odgovora, jer nikakvu pomoć od Beograda ne bi dobili, već bi bili zbrisani za nekoliko sati.

Šiptarima nikakve sumnjive situacije nisu u korist, jer u miru i bez ikakvog rizika dobijaju sve. Neka izbrzna akcija samo bi mogla da im oteža situaciju.

Ipak, neko dobija od priča o mogućim neredima, a to je Aleksandar Vučić, heroj svih bitaka koje nisu vođene i general u svim ratovima koji se neće dogoditi. Na dobrom je putu da spase Srbe sa Kosovo od onoga što im nije ni pretilo.

Nije pametno ni nasedati na priče da je ovaj masakr u najavi posledica dogovora Šiptara sa Vučićem, da mu se da alibi za predaju Kosova. Njemu alibi nije potreban. To je budalasta teorija srBskih patriJota. Što, da neće oni, ti patriJoti, da obore režim ako Vučić nema alibi? Budalaština.

U stvarnosti, s one strane medijskih naklapanja, Srbima sa Kosova jedina opasnost preti od Beograda i lokalnih ekipa koje je Beograd instalirao. Bilo je i pre nemira, oko uklanjanja barikada, ali nije šiptarska žandarmerija dolazila da interveniše, već je srpska policija opeglala Srbe i to policija iz Srbije, a ne lokalci. Šiptarima uopšte nije smetalo što naša policija ulazi na Kosovo, jer su tačno znali, zbog stalne komunikacije sa Beogradom, šta je cilj intervencije. Sećate li se da je sam Vučić tražio od KFOR-a da mu daju 45 minuta da on smiri Srbe s Kosova?

Epilog ove situacije biće jednostavan: Vučić će spasti Srbe od pogroma koji nije ni bio u planu, ali uz poruku da je jedini način da se zaštite od stalne mogućnosti pogroma da se utope u albansku državu. Šiptarima to godi, jer drugi završava njihov posao. Srbima sa Kosova, u slučaju nekih stvarnih nemira, koji se neće ni desiti, sasvim je svejedno čija ih policija prebija. Možda bi kod Šiptara mogli da računaju na čovečniji postupak.

Isto tako, priče o „podeli“ Kosova su sasvim naivne. Podele neće biti, a razmene teritorija može da bude, ali po principu „naše za naše“, ako to Šiptarima i njihovim sponzorima bude odgovaralo. Vučić će pristati, njemu to ne znači ama baš ništa. Deo Preševa za Leposavić. Šiptari neće pristati da daju Mitrovicu, ili Zvečan i Zubin potok, zbog prirodnih bogatstava, ali bi mogli da zabodu nešto i od Novog Pazara i Tutina. Mislim, doduše, da se ništa od toga neće dogoditi i da su sve te bočne priče puštene samo da bi se lakše progutala ona glavna, kad na red dođe.

Za Srbe s Kosova mala preporuka, ako moja preporuka išta znači: približava se dan kada ćete, ili bar većina vas, morati da prestane da živi od toga što ste Srbi s Kosova. Kad Kosovo uđe u UN, Srbija će definitivno dići ruke od vas. Nestaće dodaci, fondovi i kombinacije. Kad dođe momenat da se odselite u svoje stanove u Beogradu, nemojte da budete grki prema nama: biće i ovde poslova u državnoj upravi, u policiji, u lokalnoj samoupravi… Niko ne želi da se zaposlite u Juri, ili tako negde, za 25 000 dinara. Niste vi na to naučili, to je za nas. Mi moramo da šljakamo i živimo od rada, jer nismo Srbi sa ugroženih područja.

Šiptarima prodajte to što imate tu, dok je cena. Kad uđu u UN, cene će pasti, a šansa da im mi to opet otmemo, pa vam poklonimo, pa im vi ponovo prodate, neće biti naročito velika.

Ne nasedajte na naivne priče da Kosovo ne može da bude predato, jer naš Ustav kaže da to ne dolazi u obzir. Naš Ustav kaže da ne mogu ni granični prelazi, pa eno ih. Stariji je život od svih ustava i svih zakona. Ni jedna vlast ne voli da joj ruke budu vezane ma kakvim pravilima. Budite, dakle, pametni i nemojte da se nadate ma kakvom dobru od Beograda. Kosovo će biti prepušteno Amerima, a oni će dozvoliti Šiptarima da se prave da imaju suverenu državu.

Kosovo će dobiti stolicu u UN, a vi ZSO, koja će imati nadležnost kao dobrovoljno pevačko društvo. Osim toga, niko ne može da spreči Šiptare da, prilikom promene nekog zakona, ili Ustava, ne ukine ZSO, ili da promene teritorijalnu strukturu tih opština, tako što će im priključiti šiptarska sela i tako minorizovati Srbe. ZSO je prodaja cigle.

Ne slušajte mudrosere i intelektualce koji vam pletu priču da Vučić ne sme da preda Kosovo. Tražite, već daans, od tih koji vam kažu da on to ne može da uradi, jer mu Ustav ne da, da vam obezbede, uz pismenu obavezu, nužni smeštaj u svojim domovima, ako se ispostavi da ipak sme i hoće.

Nemojte misliti da neko ovde, u Srbiji, naročito brine o vama i vašem položaju: mi smo digli ruke i od sebe, kamo li od vas. Ne padajte na patriotske fore, nemojte da mislite da oni što skaču ispred Skupštine i Vlade zaista brinu za vaše guzice, jer brinu samo za svoje. Ne verujte apelima, rezolucijama i peticijama, jer se pomoću njih ispira savest i grade karijere. Iznenadilo bi me da bar jedan vaš nacionalni vođ, jedan značajniji intelektualac i borac za srpstvo, nema stan u Beogradu. To je izraz vaše vere i u Kosovo, i u svoje snage.

KAD KOSOVO UĐE U UN, U BEOGRADU ĆE TAJ DAN BITI KAO I SVAKI DRUGI. NIKO NEĆE NI PRIMETITI DA JE KOSOVO OTIŠLO.

Pre tačno 23 godine je pao Knin i niko se nije nešto uznemirio, čak ni Krajišnici koji su već bili u Beogradu. Beograđani su izbegličkim kolonama prodavali hladnu vodu i čaj uz put. Ne mislite valjda da smo danas bolji, nego pre dve decenije?

Advertisements

Ipak, kad zagusti, dođite. Biće vam, kao i ostalima, bolje nego nama. Ovde ima mesta za sve. Nama je od osobite koristi dolazak braće koja su pobegla sa pradedovine, da nam, ovde, u Šumadiji, objasne kako se brani srpstvo.

Izvor: Radio 2M