Kao Skadar na Bojani – Šarčević odgovorio zašto kasni gradnja centra za matične ćelije

KNIĆ – Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu „kao Skadar na Bojani” zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender. Šarčević je novinarima u Kniću rekao da nije tačno da nije ni započeta gradnja.

„Odete u Kragujevac i vidite da je bar u sivoj fazi, znači urađeno je 35 odsto. Zašto kao Skadar na Bojani? Pa, to je problem srpskog građevinarstva”, rekao je Šarčević, prenosi Beta.

On je rekao da je zatekao taj projekat koji je počet 2015. godine.

Šarčević je rekao da je građevinska firma „Banković” imala problema, ali i da je Vlada imala problem sa Jedinicom za upravljanje projektima.

„U JUP-u ste imali po celoj Srbiji započete, a nedovršene objekte. Mi smo uspeli 90 odsto toga da završimo, što je veliki uspeh. Ostalo je nekih šest škola i ostao je taj Centar”, rekao je Šarčević.

On je rekao i da su bili promenjeni direktori JUP-a.

„Projekat je trebalo da se završi negde do marta 2017. godine, a mi smo tek u martu promenili upravu JUP-a koja je isto bila vrlo neradna i onda smo morali ponovo da radimo aneks i da damo novu šansu”, rekao je Šarčević.

Dodao je, da je tada sa 26 odsto podignuto izvođenje radova na 35 odsto.

„Međutim, videli smo da od toga vajde nema, da se izvođač udavio, da nema radnu snagu. Tu je i saradnja sa Evropskom investicionom bankom, čije su procedure jako spore, od kada dobijete neki projekat to je bar godinu dana pre nego što se krene u realizaciju. Otuda je to malo duže trajalo”, kazao je Šarčević.

On je dodao da je svestan da je bolje prekinuti radove da bi se obnovio tender i da bi se tokom jeseni pojavili dobri izvođači.

Šarčević je naveo da se videlo i nešto što je bilo loše isprojektovano, a to je na stotine kvadrata nekorisnih terasa.

Najavio je da će se tražiti i preprojektovanje, pored ostalog i zbog toga što je u međuvremenu u Kragujevcu osnovan Institut za informacione tehnologije koji će takođe biti smešten u Centru izvrsnosti.

Advertisements

„Mislim da je realna priča da o tome razgovaramo na proleće”, rekao je Šarčević.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *