Najava “Novog Sada na vodi”, početak radova 2020.

Novi Sad na vodi – tim rečima mogao bi se opisati projekat koji najavljuje gradonačelnik, kao investiciju vrednu skoro pola milijarde evra. Već je poznat investitor koji je kupio jednu od najatraktivnijih parcela u tom budućem stambeno-poslovnom kompleksu, ali još nema naznaka o urbanističkom planu. Upravo to gradskim vlastima zamera struka.

Kako će panorama grada ubuduće izgledati? Prema najavi gradonačelnika, brodogradilište bi uskoro moglo ustupiti mesto Novom Sadu na vodi.

Najava "Novog Sada na vodi", početak radova 2020.
Screenshot

“Da grad konačno iskoristi jedan deo koji je zapušten, zaparložen. Govorim pre svega o nekadašnjem brodogradilištu. Da taj prostor – kao što je radio London, kao što je radio Roterdam, kao što je radio Njujork i mnogi drugi gradovi, iskoristimo u jednom potpuno novom smislu, da dobijemo novi stambeno-poslovni kompleks”, rekao je Miloš Vučević.

Investicija je vredna više od 400 miliona evra, a radovi će početi 2020, kaže Vučević.

U redu, ali to nije dovoljno informacija, odgovara struka.

“Najava investiranja nije problematična. Ono što jeste u ovom trenutku problematično je to što svi mi – i stučna javnost i svi ostali – imamo jako malo informacija o tome šta će se tamo raditi”, kaže Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada.

Screenshot

O tome se javno ne raspravlja i to zabrinjava, poruka je iz Društva arhitekata. Lokacija brodogradilišta jedna je od najatraktivnijih u gradu i od javnog je interesa pitanje šta će tu da biti izgrađeno.

“Možemo očekivati jedno luksuzno naselje, novi sadržaj, parkove, deo poslovnog sadržaja… Sve ono što je na struci da kaže kako ga treba urbanistički definisati”, kaže Vučević.

A za struku je problematično upravo to što Plan detaljne regulacije za ovaj deo grada još ne postoji, dok je ime investitora poznato.

“Konkretno je samo pitanje toga koliko će grad dozvoliti investitoru da maksimizira svoj interes. Još ne postoji ni najava da će se taj plan realizovati. Upravo je to sada trenutak da na neki način i budućeg investora i grad pozovemo da to otvore za javnost, da ne bude čitava procedura da na kraju to saznamo preko bilborda”, rekao je Jović.

A preko podataka iz katastra saznajemo da je parcelu na kojoj je brodogradilište na vreme obezbedio investitor koji gradi i na drugim atraktivnim lokacijama – Galens. Ta kompanija na parceli ima pravo korišćenja, a vlasnik je objekata koji se na njoj nalaze.

Screenshot

O tome šta planiraju da grade na ovoj parceli, u Galensu ne žele da govore. Zanimalo ih je zašto to pitanje postavljamo baš njima kada gradonačelnik, kažu, nije spominjao investitore poimence. Ipak, u ranijem neformalnom razgovoru, predstavnici te kompanije napomenuli su nam da za ovaj deo grada imaju velike planove, naročito kada bude završen četvrti most koji se najavljuje.

Advertisements

Anjega je, kao ideju, prošlog leta kandidovao gradonačelnik Miloš Vučević. Sada najavljuje još jedan most – pešačko-biciklistički koji bi spojio Kej sa Petrovaradinskom tvrđavom, za šta do kraja godine očekuje idejno rešenje. Još pre deceniiju za idejni projekat dugačijeg mosta na istoj lokaciji, Grad je izdvojio više od 120 miliona dinara. Da li se i zašto od toga odustalo, nije poznato.

Izvor: N1/ Nataša Kovačev