Katolička crkva i hrvatska desnica: Plenković je Jugosloven, nacionalni izdajnik i briselski sluga

Katolička crkva i hrvatska desnica: Plenković je Jugosloven, nacionalni izdajnik i briselski sluga

Katolička crkva, radikalna desnica pomognuta delovima HDZ-a, desni mediji i razna nevladina, ali konzervativna i veoma uticajna udruženja žele smenu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kojeg optužuju da je „Jugosloven“, „nacionalni izdajnik“ i „briselski sluga“.

Stanje u Hrvatskoj dramatično, nedostatak radne snage sve više ugrožava razvoj zemlje
Pixabay

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava organizuje proteste protiv Vlade, zbog, kako tvrdi, nerešavanja ratnih zločina u tom gradu, a Katolička crkva proglašava Plenkovića odgovornim za nepokretanje procesa.

„Glas Koncila“ nimalo nije naklonjen Plenkoviću, kao što nije bio naklonjen ni nekadašnjem predsedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Portali za političku analitiku procenjuju da Plenkovića „progone“ isti oni igrači i iste društvene i političke grupe koje su uspele da svrgnu bivšeg predsednika Hrvatske liberalnog Ivu Josipovića, a retorika je ista, kao i struktura napada.

Desne frakcije HDZ-a, koje su ideološki bliske idejama bivšeg ministra odbrane i nekadašnjeg lidera ustaške emigracije Gojka Šuška, ustaški nostalgičari poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, te urednici i saradnici radikalnih medija, koji žele da rehabilituju ustaše, traže da Plenković ode.

Posebno su moćna katolička udruženja, koja žele ultrakonzervativno društvo u Hrvatskoj, u kojem se zabranjuje abortus i rad nedeljom, a na migrante i „došljake“ ne gleda blagonaklono.

Srbofobi, kojih u Hrvatskoj ima mnogo, te pripadnici raznih udruženja veterana, takođe, žele odlazak Plenkovića.

Činjenica je da predsednik HDZ-a uopšte ne pomaže Plenkoviću da se odbrani od optužbi da je „mekani“ Hrvat i „izdajnik“.

Katolička crkva i hrvatska desnica: Plenković je Jugosloven, nacionalni izdajnik i briselski sluga
Foto: AP Photo / Markus Schreiber

Neki liberalni mediji, koji nemaju lepih reči za Plenkovića, sada se stavljaju na njegovu stranu, strahujući od pobede hrvatskih populista i ultrakonzervativaca koji, kako se navodi, žele svog Orbana.

Opozicija, istovremeno, u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji.

SDP je pred rasulom zbog pobune protiv lidera te stranke Davora Bernardića i bilježi rejting ispod 20 odsto, a „Živi zid“ ima par procenata manje.

Tako je sve u rukama desnih stranaka, koje između sebe spremaju obračun za prevlast u društvu.

Advertisements

U toj situaciji, Andrej Plenković, konzervativan i uzdržan političar, koji je i sam pravio dogovore sa ekstremistima (spasavanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“ i ploče HOS-a u Jasenovcu) izgleda kao veliki liberal i bolje rešenje od onih koji bi mogli doći.

Izvor: Vesti online