Kijev: Rusi ispalili raketu, uzvratili smo

Kijev: Rusi ispalili raketu, uzvratili smo

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Kako je navedeno, oštećen je jedan brod, jedan pripadnik ukrajinske mornarice je povređen, a sa ukrajinskih brodova je uzvraćena vatra.

“Na izlazu iz Kerčkog moreuza ruske snage su koristile oružje protiv brodova ukrajinske mornarice. Naše snage sprovode mere pomoći”, naveo je na Fejsbuku predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Boris Babin.

Ruski mediji i rusko Ministarstvo odbrane se nisu oglasili tim povodom.

Ukrajinski mediji su preneli da je predsednik Petro Porošenko sazvao hitan sastanak vojnog kabineta.

Rusija je prethodno sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Takođe, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Advertisements

Iz Kijeva je saopšteno i da je brod ruske obalske straže udario je u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup.

Kijev: Rusi ispalili raketu, uzvratili smo

Izvor: B92