Kina kritikuje Trampa, Pompeo ne ide u Pjongjang

Kina kritikuje Trampa, Pompeo ne ide u Pjongjang

Seul — Kina je kritikovala predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegovih optužbi da Peking ne pruža podršku u naporima za denuklearizaciju Severne Koreje.

Foto: Screenshot

Seul je nazvao “nesrećnom” odluku Vašingtona da otkaže put državnog sekretara Majka Pompea u Pjongang.

Reakcija Južne Koreje i Kine usledile su nekoliko sati pošto je Tramp naredio Pompeu da odloži put u Severnu Koreju zbog, kako je ocenio, nedovoljnog napretka u pregovorima s Pjongjangom o nuklearnom razoružanju.

Tramp je rekao i da pregovori Pjongjanga i Vašingtona otežava nedostatak podrške Kine, glavnog saveznika Severne Koreje koji je u sve intenzivnijem trgovinskom sporu sa SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oštro je kritikovalo Trampovu izjavu.

“Izjava SAD protivna je bazičnim činjenicama i neodgovorna je. Ozbiljno smo zabrinuti zbog toga”, navelo je kinesko ministarstvo.

Peking podržava “napredak u procesu političkog rešenja” posle singapurskog samita Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, navodi se u saopštenju i pozivaju obe strane da “pokažu više iskrenosti i fleksibilnosti” umesto “svojeglavosti i predrasuda”. Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je otkazivanje puta Pompea kao korak unazad i saopštilo da očekuje od Kine da nastavi da igra “konstruktivnu ulogu” u medjunarodnim nastojanjima da se reši nuklearna kriza na Korejskom poluostrvu.

Seul je naveo da Kina nastavlja da izražava posvećenost potpunoj primeni sankcija uvedenih Severnoj Koreji.

“Iako odlaganje posete (Pompea) Severnoj Koreji smatramo nesrećnim, verujemo da je najvažnije da dijalog Severne Koreje i SAD doprinese značajnom napretku u potpunoj denuklearizaciji i uspostavljanju trajnog mira na Korejskom poluostrvu”, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

Advertisements

Agencije