Komandant OVK Šukri Buja danas pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu

Jedan od komandanata OVK za region Nerodimlje Šukri Buja (Shurki) danas bi u Hagu trebalo da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima u općinama Štimlje, Lipljan i Uroševac.

Vijest da je nekadašnji načelnik opštine Lipljan otputovao za Hag objavila je njegova kćerka na Facebook profilu, a jučer su prenijeli mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Buja se navodno dovodi u vezu i sa ubistvom 14 poljoprivrednika na njivi u Starom Gracku, 23. jula 1999. godine, kao i s progonom više stotina Srba iz urbanog dijela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom stanvništva iz općina koje je pokrivala operativna zona OVK za region Nerodimlje.

Pozivi Sepcijalnog suda u Hagu upućeni su i bivšem načelniku štaba OVK Bislimu Zurapiju, bivšem komandantu Operativne zone Dukađini Ramušu Haradinaju (Ramush), nekadašnjem pripadniku OVK Sokolju Bašotiju (Bashoti), kao i bivšem portparolu OVK Jakupu Krasnićiju (Krasniqi).

Advertisements

Predsjednik skupštine Kosova Kadri Veselji (Veseli) objavio je na svom Facebook profilu kako to predstavlja “udarac za njegove drugove, OVK i njenu borbu”, te kako je uvjeren da će se vratiti “nevini i ponosni”, jer je “pravo bilo i ostaje na njihovoj strani”, a da su oni bili na “pravoj strani historije”.

Izvor: Dnevni avaz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *