PRIMAMLJIVO Selo u Švajcarskoj prodaje devet kuća za jedan franak

Lokalne vlasti najjužnijeg švajcarskog kantona Ticino na prodaju daju kuće za manju cijenu od šoljice kafe, odnosno jedan franak. Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti malog sela Monti Sciag blizu italijanske granice ovom odlukom žele svoje naselje da spasu od izumiranja.

Na raspolaganju je devet ruševnih kuća od kamena, koje su kupci nakon zaključenja ugovora dužni da renoviraju po svim tamošnjim propisima. Kuće se nalaze u planiskom području s pogledom na jezero Maggiore, a imaju dostupne vodovodne instalacije, što značajno olakšava preuređenje, piše “The Independent”.

Da Švajcarci svim silama žele da spase svoja mala i zaboravljena naselja pokazuje i primjer iz sela Albinena gdje su tamošnje vlasti mladim porodicama nudile 15.000 franaka za preseljenje.

Advertisements

Ovi švajcarski primjeri samo su neki u nizu akcija koje lokalne vlasti napuštenih sredina provode kako bi svoja sela i gradove spasili od izumiranja. Na sličan način već su ljude mamile lokalne vlasti na Siciliji, na grčkim ostrvima i u Španiji, piše novac.hr.

Izvor: Srpska info

Advertisements

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *