Nelegalni objekti na Savskom nasipu – prebacivanje nadležnosti i nereagovanje institucija

Nelegalna gradnja na Savskom nasipu u Beogradu višegodišnji je problem koji nijedna gradska vlast nije rešila. Nasip stanovnike Novog Beograda brani od poplava i na njemu se nalaze neka od vodoizvorišta iz kojih se Beograđani snabdevaju vodom. Bez obzira na to što je tu gradnja zakonom zabranjena, od 2009. ovde su masovno građene kuće i vikendice. Rušenje tih nelegalnih objekata je otežano time što su 2015. njihovi vlasnici podneli zahteve za legalizaciju.

Do donošenja rešenja ti objekti su zaštićeni od rušenja. Celu situaciju dodatno komplikuje to što su u maju ove godine na snagu stupile izmene Zakona o glavnom gradu, kojima je nadležnost za odlučivanje o zahtevima za legalizaciju za objekte do 400 kvadrata sa Gradskog sekretarijata prebačena na opštine.

Advertisements

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, o nekim zahtevima je odlučeno. Ove odluke godinama čekaju i vlasnici objekata, ali i javnost koja je sve vreme upozorovala na to da je jedan od najvažnijih delova grada ugrožen, ali i vodosnabdevanje. Ali zašto je samo donošenje tih odluka nelogično imajući u vidu važeće zakonske odredbe, ali i čime se produžava odlučivanje o ostalim zahtevima pogledajte u prilogu novinara Insajdera.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *