Kon: Treba paziti na Domove za stare, oni su opasna meta covid-a 19

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se još uvek nalazimo u epidemiji i da smo daleko od toga da smo potpuno bezbedni, a najranjivija mesta su gerentološki centri.

„Praktično osnovna i jedina mesta koja su ostala gde može da nam se preokrene situacija su gerontorloški centri”, rekao je Kon na konferenciji za novinare, naglašavajući obavezu da se i najmanja sumnja na koronavirus u takvim ustanovama odmah prijavi.

Ti centri su, naglasio je, najveći rizik za prodor koronavirusa.

Prema njegovim rečima, takva se dešavanja prikrivaju, odnosno „ljudi verovatno misle da to nije koronavirus i da nije potrebno da se odmah, hitno javlja šta se dešava, pa se zakasni”.

„To se tretirao kao neka sramota ako se desi i to zadržava ljude na neki neobičan način da to prijave jer odmah krenu prozivke zašto se to desilo”, rekao je Kon, javlja Beta.

Potrebno je, kako je naglasio, odmah prijaviti ako postoje neki simpotomi respirotornih oboljenja, da se „ne čeka ni časa”.

On je rekao da je to „ekstremno” važno jer tada može da se spreči prenošnje virusa i zato treba da budu „potpuno otvoreni u tim ustanovama i radi sebe i radi drugih”.

Šef Kriznog štaba za nišavski i toplički okrug ministar Nedimović je rekao da je u planu da se sutra zatvori privemena bolnica Dom učenika u Nišu.

On je rekao da je uveren da će se „rat” sa virusom u ovom okrugu dobiti, navodeći da ima dovoljno oprema i da je zdravstveni sistem spreman da izdrži „eventualni udar” virusa.

Pozitivnih šest odsto, pad ne ide brzo

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da podaci u poslednja 24 časa pokazuju da je pozitivno šest odsto od ukupnog broja testiranih i ocenio da pad broja zaraženih „ne ide baš brzo”.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba naveo da se smanjuju mere izolacije, ali da ostaje mera distanciranja i da će ta mera na različite načine da se sprovodi.

Prema njegovim rečima, postoji niz stvari koje građani moraju da prihvate i da se adaptiraju.

Kon je kazao da će mere biti procenjivane i saopštavane onako kako se bude smatralo najracionalnijim i da rizik može da se spusti na najmanji mogući.

Advertisements

On je rekao da je Srbija na kraju jednog talasa, ali da je na početku pandemije.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *