Kuba šalje medicinske stručnjake u Italiju

HAVANA – Kuba je uputila prvu grupu lekara i medicinskih sestara u Italiju kako bi pomogla toj zemlji u borbi protiv koronavirusa, a na poziv Lombardije, najteže pogođenog italijanskog regiona gde je samo tokom jučerašnjeg dana preminulo 546 osoba.

Kubanski lekari bili su 2000-tih na prvoj liniji fronta u borbi protiv kolere na Haitiju i ebole u zapadnoj Africi, ali ovo je prvi put da Kuba šalje lekarsku brigadu sa 52 člana u Italiju, jednu od najbogatijih zemalja na svetu, što svedoči o snazi njene medicinske diplomatije, navodi Rojters.

Ovo je šesti medicinski tim koji je Kuba poslala prethodni dana u inostranstvo radi suzbijanja koronavirusa. Prethodno je lekarsku pomoć uputila Venecueli, Nikaragvi, Jamajci, Surinamu i Grenadi.

„Svi se plašimo, ali treba da ispunimo obavezu naše revolucije tako da smo potisnuli strah”, rekao je Leonardo Fernandes, specijalista intenzivne nege za Rojters pre polaska lekara u Italiju, javlja Beta.

Pomoć Kube zatražio je Đulio Galera, ministar zdravlja Lombardije.

Na Kubi je dosad potvrđeno 25 slučajeva novog virusa. Predsednik Migel Dijas-Kanel najavio je zatvaranje granica za strance što će u velikoj meri pogoditi njen turistički sektor.

Advertisements

Na hiljade lekara i studenata medicine obilazi građane od vrata do vrata i prati situaciju u lokalnoj zajednici po pitanju koronavirusa.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *