Kurti: Privremene tablice nisu naša želja, Srbija nam ih je nametnula

Kurti je rekao da odluka nije uperena protv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju

Zylfije Adem Jakupi   |20.09.2021
Kurti: Privremene tablice nisu naša želja, Srbija nam ih je nametnula

Priština

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je u Skupštini Kosova govorio o današnjem početku primene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prelazima za vozila s registarskim tablicama iz Srbije. Kazao je da je Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS, jer od tog datuma one više nisu validne na Kosovu.

“Pet dana od isteka roka predviđenog sporazumom o slobodi kretanja Ministarstvo unutrašnjih poslova je preduzelo potrebne akcije u vezi konfiskacije svih ilegalnih tablica unutar teritorije Republike Kosovo, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira koje su nacionalnosti vlasnici vozila s nevažećim tablicama, one se oduzimaju”, kazao je Kurti.

Kako je naglasio, svim vozilima koja na graničnim prelazima ulaze na Kosovo s tablicama Srbije biće izdate druge privremene.

On je podsetio da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primenjivalo sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila.

“Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Urosevac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da odluka nije uperena protv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju. Naglasio je da očekuje od svih građana da shvate da se danas ne dešava ništa nezakonito ili diskriminatorsko.

“Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU, jer je sloboda kretanja ljudsko pravo i evropska vrednost. Zato molim srpske građane da nastave svakodnevni ritam bez uznemirenja i brige da im se ugrožava neko pravo. Vi ste svi ravnopravni građani ove zemlje sa svim pravima i obavezama”, kazao je Kurti.

Advertisements

Premijer Kurti je ocenio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, nego je imponirano od druge strane, a građani Kosova već deset godina plaćaju privremene tablice za ulazak u Srbiju. Kazao je da Kosovo ne želi privremene tablice, ali da dok ih bude sa srpske strane biće ih i sa kosovske.

U odluci za izdavanje privremenih registarskih tablica koje se vrši na svim graničnim prelazima Republike Kosovo, vozači vozila su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mesta, napred i pozadi vozila. Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju pet eura.

Izvor: Anadolu Agency

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *