LAJČAK O OTVORENOM BALKANU: EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna

Evropska unija podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima, poručio je danas u Budvi specijalni izaslanik Brisela za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je to rekao na Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Budvi, odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan.

Domaćin samita je crnogorski premijer Dritan Abazović, a prisutni su i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj Crne Gore Evropska unija i da ih, kako je rekao, nikakva zamena za to ne interesuje.

– Sve što možemo da upotrebimo kao mehanizam da bi taj cilj postigli za nas je prihvatljivo. Ako imate političare raznih balkanskih država koji idu na sastanke i pričaju protiv nekog drugog ili protiv neke druge države to ova vlada neće raditi. Ako možemo da izgradimo saradnju sa svima naš doprinos će biti tu. Čuli ste i gospodina Lajčaka, ideja je da imamo više saradnje – rekao je Abazović.

Advertisements

Istakao je da je potpuno nebitno ime inciijative, da li je to Berlinski proces, Otvoreni Balkan, mini Šengen…

– Da li je novo, nešto drugo, stvar je da imamo veće poverenje među državama, bolju saradnju, veći fokus na ekonomiju i da promovišemo više stabilnosti i demokratije. Sve što ide u tom pravcu po mom skromnom sudu je interes Crne Gore. Sve što bi išlo suprotno, izazivalo suprotni efekat mislim da to nije interes”, rekao je Abazović u odgovoru na isto pitanje – prenele su podgoričke Vijesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *