Laserima izlečeni od alkoholizma?

Laserima izlečeni od alkoholizma?

Naučnici sa instituta Scripps Research tvrde da su uspeli da izleče pacove zavisne od alkohola tako što su laserima ciljali određene neurone u njihovim mozgovima, piše “Science Alert”.

“Ono što je toliko uzbudljivo je da smo uspeli da kontrolišemo želju za konzumacijom alkohola kod teško zavisnih ispitanika jednostavnim pritiskom na prekidač”, rekao je neurobiolog Olivijer Džordž sa Scrippsa.

“Uspeli smo dramatično da smanjimo konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone”, dodao je.

Pixabay

Spomenuto istraživanje “Inactivation of a CRF-dependent amygdalofugal pathway reverses addiction-like behaviors in alcohol-dependent rats”, objavljeno je u uglednom časopisu “Nature Communications”.

Međutim, iako su naučnici optimistični u vezi sa istraživanjem, mogla bi da prođe decenija dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.

“Tokom ovog postupka koristili smo najsavremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu i korišćenje iste nije odobrena na ljudima, tako da može proći i 30 godina pre nego što vidimo alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom”, rekao je Džordž.

Laserima izlečeni od alkoholizma?

IZVOR: SCIENCE ALERT, INDEX.HR, B92