Lavrov predložio Beograd kao mesto za održavanje razgovora Rusije i Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je Rusija spremna da razmotri susret sa Ukrajinom u drugim gradovima, na primer, u Beogradu, u svom obraćanju srpskim medijima.

Rusija će, kazao je, biti spremna da razmotri i druge gradove za pregovore sa Ukrajinom, uključujući Beograd.

“Mesto sastanka mora biti prihvatljivo za oba tima. Održali smo tri runde razgovora “oči u oči” u Belorusiji, zatim je usledila pauza iz tehničkih razloga, bilo je teško direktno se sastati. Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu, on odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile mogućnosti obe strane. Mada, ponavljam, mi ćemo, naravno, biti spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući i Beograd“, rekao je Lavrov u obraćanju srpskim medijima.

Ranije tokom dana Dmitrij Peskov, portparol predsednika Ruske Federacije, rekao je da će pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu najverovatnije biti održani sutra 29. marta.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se 27. marta da održe sledeći sastanak ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu. Istog dana, šef ruske delegacije Vladimir Medinski najavio je da će četvrta runda pregovora biti održana od 29. do 30. marta.

Advertisements

Strane su već održale tri sastanka “oči u oči” u Belorusiji. Posle rezultata treće faze pregovora, Medinski je primetio da nije bilo moguće potpisati nijedan dokument. Međutim, tokom jednog od sastanaka diplomate su se dogovorile oko organizacije humanitarnih koridora.

Trenutno se nastavljaju pregovori između strana putem video veze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *