Lavrov: Priština je samoproglašena kriminalna država

Ruski MSP Sergej Lavrov govorio je za srpske medije o trenutnim događanjima u svetu, Rusiji, Ukrajini, a onda se dotakao i privremenih institucija u Prištini.

– Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima antirekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud oni koji su sekli glave po Evropi.

– Što se tiče podrške Prištine Kijevu, radi se o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti. Naš stav je poznat, mi smo upozoravlai na nedpustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na sonovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO još 2013. a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno oni ćute. EU je pokazao svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma – rekao je ministar Lavrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *