Lavrov: Propali napori EU za rešenje o Kosovu

Lavrov: Propali napori EU za rešenje o Kosovu

Napori Evropske unije, kada je reč o posredovanju između Beograda i Prištine, propali su, a o tome svedoče i planovi Kosova da formira sopstvene oružane snage, na šta ih pritiskaju SAD, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Sputnjik.

„Očigledno je da su napori EU propali, jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti“, rekao je on.

Lavrov je precizirao da se pre svega tu misli na formiranje Zajednice srpskih opština. „Pored toga, nastojanja Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja najgrublje kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prištinu na to pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD“, istakao je Lavrov. Rusija, kako je izjavio Lavrov, pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje nezavisnosti Kosova. On je to izjavio nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom.

Advertisements

„Mi, naravno, pozdravljamo tu odluku. Rusija će i ubuduće nastaviti da se pridržava tih odluka koje je doneo Savet bezbednosti, a pre svega mislim na rezoluciju 1244, koja nalaže da je Kosovo deo Srbije. Svi koraci moraju da se preduzimaju u skladu sa tom rezolucijom“, naglasio je Lavrov.

Izvor: Danas