Međunarodna konferencija u Beogradu “EVROPSKI IDENTITET” – Balkan je uvek bio Evropa za Evropu. Jovanović: “Mora se uspostaviti saradnja, mir, prosperitet i bolja budućnost svim građanima i narodima Zapadnog Balkana i Evrope”

Međunarodna konferencija u Beogradu “EVROPSKI IDENTITET” – Balkan je uvek bio Evropa za Evropu

Danas se u Beogradu, u zgradi Narodne banke Srbije, održava međunarodna konferencija pod nazivom “Evropski identitet”, čiji je cilj da, kako je rečeno u najavi konferencije, uoči 100. godišnjice od dana završetka Prvog svetskog rata, uputi poruku za “narednih 100 godina mira”.

NJ. E. Boban Jovanović i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, Foto: Balkanska

“Želja je da se na konferenciji uokviri jedinstvena poruka svih verskih zajednica, poruka svih hrišćanskih naroda, bez obzira da li je reč o katoličkoj, pravoslavnoj, protestantskoj ili nekoj drugoj Crkvi, ili možda nekoj drugoj religiji koja veruje u jednoga Boga. Želja je i da svi učesnici ove konferencije zajedničkim naporima pošalju poruku mira, ljubavi i razumevanja s verom u bolju budućnost, blagostanje i jedinstvo Evrope i celoga sveta,” ističu organizatori.

Međunarodna konferencija u Beogradu "EVROPSKI IDENTITET" - Balkan je uvek bio Evropa za Evropu
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, Foto: Balkanska

“Uprkos razlikama koje, razumljivo, istorijski postoje među nama, svi mi prepoznajemo krst kao simbol žrtve našeg Gospoda Isusa Hrista za dobrobit čovečanstva,” navodi se u najavi. “Kao što je On doneo nadu, potrebno je da današnjem svetu omogućimo da identitet hrišćanske Evrope probudi među nama nadu. Vera je za nas temelj čovekovog života. Hrišćanska vera obeležila je i ove naše prostore, a Evropi utisnula identitet koji se danas našao razapet između materije, potrošačkog društva, blasfemije, s jedne strane, i religioznosti koja se preobražava u strah – umesto u Ljubav koju nam je Gospod podario i utkao u nas”, ističu organizatori u najavi konferencije.

Pozdravnu reč na konferenciji su održali beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar i NJ. E. Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi.

Prof. dr Darko Tanasković

Uvodnu reč je održao prof. dr Darko Tanasković.

Na konferenciji se održavaju i više panel diskusija kao što su “Sloboda je odgovornost”, koja je posvećena odgovornosti kao ključnom pojmu u realizaciji slobode, koja je data čoveku po rođenju, i to isključivo od Boga, zatim paneli “Teza, antiteza i sinteza”, “Istok Zapadu, Zapad Istoku – Balkan je uvek bio Evropa za Evropu” na kome će se govoriti o Balkanu kao poveznici Istoka i Zapada, oblasti na kojoj su započinjali svi veliki ratovi, ali i oblasti koja je ključna za uspostavljanje mira.

Prof. dr Dejan Miletić

Sem gore navedenih učesnika, konferenciji prisustvuju i uzeće učešće u raspravi između ostalih i prof. dr Dejan Miletić (Srbija), biskup Anton Stres (Slovenija), prof. dr Nikola Samardžić (Srbija), NJ. E. Dr. Eldar Hasanov, ambasador Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji i generalni sekretar IFSDP: Međunarodni fond za održivi razvoj i mir, prof. dr Marko Trajković (Srbija), doc. dr Marko Nikolić (Srbija), mitropolit Porfirije (SPC), prof. dr Vladimir Dugalić (Hrvatska), dr Petar Petković (Srbija), doc. dr. sc Miro Kovač (Hrvatska), prof. dr Rade Kisić (Srbija), vladika Jovan Ćulibrk (SPC), mr Jovan Kovačić (Srbija), dr Diego Beltrutti di San Biagio (Italija), prof. dr Dragan Simeunović (Srbija), prof. dr Miloš Dimitrijević (Srbija)…

Foto: Balkanska

Konferenciji prisustvuje i NJ. E. ambasador dobre volje za Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija – Globcal international Boban Jovanović, koji je u susretima sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, ambasadorom Sem Fabriciom kao i mnogim drugim učesnicima ovog skupa izrazio zadovoljstvo zavidnom orgnizacijom, kao i ciljevima ove konferencije.  Tom prilikom ambasador Jovanović je najavio svaki vid saradnje i pomoći koju će u daljim sličnim aktivnostima pružiti organizacija koju predstavlja, kako bi pomogli uspostavljanje saradnje, mira, prosperiteta i bolje budućnosti svim građanima i narodima Zapadnog Balkana i Evrope.

NJ. E. ambasador dobre volje za Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija – Globcal international Boban Jovanović: “Mora se uspostaviti saradnja, mir, prosperitet i bolja budućnost svim građanima i narodima Zapadnog Balkana i Evrope”, Foto: Balkanska

Izvor: Balkanska