Lavrov razgovarao sa Pompeom: Vojna sila u Venecueli ne dolazi u obzir!

Lavrov razgovarao sa Pompeom: Vojna sila u Venecueli ne dolazi u obzir!

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je svog američkog kolegu Majkla Pompea u telefonskom razgovoru protiv svakog pribegavanja sili u Venecueli.

To je saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova.

“Lavrov je upozorio protiv svakog mešanja u unutrašnja pitanja Venecuele uključujući pribegavanja sili kojom preti Vašington, kršeći međunarodno pravo”, navodi ministarstvo i dodaje da je razgovor održan na inicijativu američke strane.

Ruski ministar je rekao da je spreman za konsultacije o pitanju Venecuele uz poštovanje principa UN, dodaje se u saopštenju.

Opozicioni vođa Huan Gvaido, koga podržava Vašington, najavio je danas da će hitna američka humanitarna pomoć ući u zemlju 23. februara uprkos odbijanju predsednika Nikolasa Madura koji to smatra kao prvu fazu ka vojnoj intervenciji.

Lider opozicije je ponovo pozvao vojsku da omogući ulazak pomoći u hrani i lekovima koja pristiže do granice Venecuele.

Maduro zatražio je ranije danas u izjavi za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC) da rezerve zlata Venecuele u Velikoj Britaniji budu vraćene u Karakas.

Vlada Venecuele suočena s velikim problemima likvidnosti zbog pada proizvodnje nafte i uvedenih američkih sankcija, pokušava mesecima da iz Londona u Karakas vrati svoje rezerve zlata.

Maduro je ocenio da su Venecueli potrebni njeni resursi u inostranstvu kako bi prebrodila tešku nestašicu hrane i lekove, što SAD i opozicija, kako on smatra, koriste da opravdaju eventualnu vojnu intervenciju kroz dostavu humanitarne pomoći.

Moskva je jedna od vodećih zemalja koje podržavaju Madura.

Prema Moskvi Lavrov je tokom razgovora kritikovao nameru Vašingtona da uvede nove sankcije Rusiji u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja u martu u Engleskoj.

“On je podvukao da bi takva mera Vašingtona, koja ničim nije opravdana, samo pogoršala situaciju oko bilateralnih odnosa i međunarodne atmosfere”, navelo je rusko minsitarstvo.

Lavrov razgovarao sa Pompeom: Vojna sila u Venecueli ne dolazi u obzir!

Kurir.rs, Tanjug