Lavrov stigao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o situaciji u regionu Balkana, uključujući Kosovo.
„Rešenje te situacija obavezno treba da se zasniva na poštovanju Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, da bude postignuto u direktnom kontaktu Beograda i Prištine i da konačno rešenje bude odobreno u UN i da odgovara našim srpskim prijateljima”, rekao je Lavrov, koji boravi u poseti Beogradu i danas se sastao sa predsednikom Srbije.

Uznemirenje zbog incidenta na severu Kosova

Naveo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta naglasio to i da to ostaje stav Rusije.
Prihvatićemo rešenje koje bude prihvatljivo za Srbiju, dodao je on.
Lavrov je rekao da je Rusiju uznemirio nedavni incident na severu Kosova i da je Moskva podržala odlučnost predsednika Srbije da reši taj problem.
Ukazao je i na ulogu koju EU ima u tom procesu.

„Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre mnogo godina, posebno ZSO. Očekujemo i da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj na Prištinu da bi se nastavio dijalog i da bi se došlo do dogovora koje bi bilo podržano u SB UN koje bi odgovaralo našim srpskim prijateljima“, rekao je Lavrov i dodao da „Evropskoj uniji ne služi eu na čast što se odlaže primena postignutih dogovora“.

On je dodao da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu i njeno mišljenje mora da bude uvaženo u svim diskusijama i procesima.
Upitan kako vidi dijalog Beograda i Prištine kada Priština ne prihvata ništa dogovoreno, on je podsetio da je Rusija bila ta koja je, kada je usvajana Rezolucija 1244, insistirala na tome da u njoj bude potvrđen teritorijalni suverenitet i integritet Srbije.
Insistiraćemo na tome i prihvatićemo rešenje koje odgovara Srbiji, rekao je Lavrov i podsetio da posebna odgovornost leži na EU jer su joj UN dale mandat posrednika.
Kao minimum, ono što je dogovoreno, a u prvom redu ZSO, mora biti što pre ispunjeno, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Uticaj Rusije na Balkanu

Upitan kao tumači tvrdnje da Rusija vrši uticaj na Balkanu putem energetike i na druge načine, Lavrov je rekao da je Rusija navikla na to.
„Mi se rukovodimo isključivo uzajamnom korišću i izbalansiranim interesima”, rekao je ruski ministar i podsetio da EU pokazuje da polaže pravo na ovaj region, kao i na neke druge u svetu.
„Ali nama poručuju da tamo gde EU ima svoj interes Rusija ne treba da pokazuje inicijativu. Da je to neokolonijalno mišljenje nema potrebe da objašnjavam. A ako neko ima neke konkretne činjenice koje potvrđuju neosnovane tvrdnje da Rusija na Balkanu krši nečija prva i slično, neka ih iznese“, rekao je Lavrov.
Izvor: Sputnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *